ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Катар ще търси заедно с Франция и Италия петрол и газ в ливански води

На 29 януари Катар подписа договор с Ливан за включването си в консорциума на френската енергийна компания “Тотал енерджис” и италианската “ЕНИ” за проучване на два газови и петролни блока (блок 4 и блок 9) в ливански териториални води, съобщи ливанската телевизия. Катарската “Катар енърджи” получава 30-процентно участие в консорциума, по информация на министъра на енергетиката на страната Саад Шерида Ал-Кааби. “Тотал енерджис” и “ЕНИ” ще имат по 35% дял всяка.

На церемонията по подписване на споразумението са присъствали главните изпълнителни директори на френската и италианската енергийни групи, както и министърът на енергетиката и водите на Ливан – Уалид Фаяд – и катарският министър на енергетиката, който е и президент и главен изпълнителен директор на “Катар енърджи”.

“Този договор е важен за Катар, защото дава възможност на страната ни да подкрепя икономическото развитие на Ливан”, заяви министър Ал-Кааби.

Либийският министър на енергетиката пък се надява на дългосрочно партньорство с компаниите в повече блокове в териториалните води на страната, находищата от които да помогнат за подема на икономиката й и за постигане на стратегическите цели.

Главният изпълнителен директор на “Тотал енерджис” заяви, че оценките за околната среда ще започнат през следващата седмица и ще приключат в средата на 2023-а. Той се надява също до края на годината проучванията за петрол и газ да дадат резултати.

Ливан и Израел приключиха през октомври 2022-а с “подялбата” на морските си територии и очертаха границата между тях с посредничеството на Съединените щати след продължили с години преговори. Което даде възможност на двете държави да започнат да търсят природен газ и суров петрол във водите си.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст