ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рискът Адани хвърля сянка на съмнение върху пазарната перспектива на Индия

Новата 2023-а трябваше да отбележи началото на десетилетието на развиващите се пазари с акцент върху Индия. Мощният ръст на стопанството на страната и бързо развиващият се фондов пазар убедиха паричните мениджъри от “Моргън Стенли инвестмънт мениджмънт” до “Стейт стрийт глоубъл адвайзърс” да определят азиатския колос за водеща инвестиционна дестинация. След което дойдоха разпродажбите на акции за 48 млрд. щ. долара на бизнесимперията на милиардера Гаутам Адани – “Адани груп”, чийто пет от общо седем търгувани на борсата фирми загубиха между 16 и 20 процента от пазарната си оценка до 27 януари.

Те последваха огласения преди седмица доклад на американската инвестиционна фирма за къси продажби “Хинденбърг рисърч”, съдържащ обвинения за борсови манипулации и счетоводна измама на конгломерата на Адани. “Хинденбърг” пусна анализа си броени дни преди водещата компания на милиардера “Адани ентърпрайсиз” да проведе най-мащабната в историята публична продажба на акции за набиране на 200 млрд. рупии (2.5 млрд. щ. долара).

Шокът принуждава Уолстрийт да преоцени доверието си в индийския растеж и в ориентираното към бизнеса правителство, помогнало на базовия индийски борсов индекс Sensex да се търгува през миналото тримесечие с най-високите за последното десетилетие котировки спрямо щатския S&P 500. Тези вече доста щедри оценки в комбинация с шокиращото изследване на нюйоркската фирма за къси продажби “Хинденбърг рисърч”, атакуващо “Адани груп”, хвърля светлина върху противоречията в индийския поход към възход.

Анализатори подчертават, че индийското правителство трябва да докаже, че институциите на страната са силни.

Защото проблемите с копоративното управление са повод за безпокойство за всички пазари, но когато оценките са по-високи отколкото на другите страни, поддържането на единството и доверието във финансовите пазари е жизнено важно.

Инвеститорите проявяват все по-голям интерес към възможностите, които предлагат индийските активи. И докато местните облигации постепенно си пробиват пък в глобалните базови индекси, цял куп индийски фирми са се втурнали да продават акции, увеличанайки пазарната оценка на националния фондов пазар. В момента индийските фирмени книжа имат над 14% дял в индекса на развиващите се пазари на MSCI – вторият най-висок дял след Китай, след като през миналата година изпревариха тегловото участие на Тайван и Южна Корея. “Моргън Стенли” прогнозира, че фондовото тържище на Индия ще е третото по големина в света преди края на десетилетието.

Именно този оптимизъм качи котировките на индекса Sensex до нива, които са около 21 пъти по-високи от очакваните приходи. Това съотношение показва, че инвеститорите са склонни да плащат премия в очакване на по-висок растеж. При тези високи оценки Sensex е напът да отчете втори пореден губещ месец въпреки подема на акциите на компаниите на развиващите се стопанства. И обвиненията на “Хинденбърг” в измама наливат допълнително гориво в спада.

“Адани груп” отхвърля разкритията на американците като неверни и манипулативни и обеща да ги съди, но въпреки това трусовете могат да навредят на претенциите на Индия да измести Китай като инвестиционен магнит в Азия. И да накара инвеститорите да потърсят по-изгодни алтернативи, включително да заложат на икономическото отваряне на Китай след строгите анти-КОВИД карантини.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст