Емил Янев стана лауреат на “Сирак Скитник” за 2022 година

БНР Емил Янев награда Сирак Скитник

Носител на Голямата награда “Сирак Скитник” за 2022 г. е Емил Янев за предаването “Трамвай по желание”. Отличието му бе връчено от вицепрезидента Илияна Йотова на церемония в БНР, с която бе отбелязан 88-ия рожден ден на Националното радио.

В моите очи и уши радиото звучи прекрасно, както винаги е било. Аз имам някаква странна и необяснима слабост към радиото, която се прояви чак в последните петнайсет години в работата ми като журналист“, каза носителят на голямата награда Емил Янев.

В предишното си битие бях пишещ журналист, но една среща с Юлия Гигова промени хода на нещата. С моя приятел и колега Кин Стоянов започнахме още с реставрирането на Радио София да правим няколко формата. Нашият екип – екип “Инфохолици”, както го наричаме ние, не е наследил готови предавания, а създадохме оригинални формати като “Часът на инфохолиците”, “Риалити роман”, “Различният до мен” – предаване за хора с увреждания, като “Софийският тебеширен кръг“, посочи още той и подчерта:

Това е вече четвърти “Сирак Скитник” за тези формати. Три от тях се сдобиха с наградата още преди повече от 10 години. “Трамвай по желание”, както и другите изброени предавания, са 100% собственост на БНР!”

Емил Янев коментира, че той самият не е кандидатствал за тази награда, а номинацията му е била издигната от най-вътрешната структура на БНР – “Архивният фонд” и нейния директор Антон Митов.

“Това е така, защото много голяма част от предаванията на “Трамвай по желание” между 2007 и 2014 г. влизаха в Златния фонд на БНР. Това се случваше поради тяхната подчертана значимост, което беше обществена оценка, а не моя, а и поради характера на гостите, които влизаха в предаването.

Последните си интервюта в “Трамвай по желание” дадоха хора от калибъра на Тодор Колев, на Коста Цонев на Петър Гюзелев и редица други. Това бяха интервюта буквално седмици преди кончината им.

Оцеляването на културата и на тези, които я създават, е проблем, който трябва да се контролира от държавата, от нацията, даже от обществото, за да може и тези, които не искат да носят икономическата си независимост, а имат качества, да могат да ги развият. Така е в цял свят. Културата не е като дейностите на пазара”, каза още Емил Янев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст