ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентите на България и Сърбия ще открият строителството на газовата връзка между двете страни

Сърбия и България

На 1 февруари (сряда) от 12:00 часа президентът Румен Радев и държавния глава на Сърбия Александър Вучич ще присъстват на церемонията по откриване на специализираните строителни дейности по изграждане на междусистемната газова връзка “България-Сърбия” (IBS) на българска територия. Това съобщават от пресцентъра на президентството.

Сред участниците в церемонията ще бъдат министрите на енергетиката на двете страни – Росен Христов и Дубравка Дедович, както и изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Половин час преди началото на церемонията, президентът Радев ще проведе двустранна среща със сръбския си колега Александър Вучич.

Междусистемната газова връзка “България-Сърбия” (IBS) ще бъде с обща дължина около 170 км. от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км на българска територия. След изграждането ѝ газовата връзка ще бъде с капацитет до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток. Газопроводът е проект от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст