ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия е била най-големият чуждестранен инвеститор в Иран

Иранският заместник министър на финансите и шеф на Организацията за инвестиционно, икономическо и техническо подпомагане Али Фекри е съобщил на пресконференция на 30 януари, че през последните 15 месеца Русия е била най-едрият задграничен инвеститор в страната му с 2.7 млрд. щ. долара, информира Иранската агенция по печата. Сумата представлява около 45% от общите чуждестранни инвестиции, направени през този период, и е насочена основно към два петролни проекта в западната иранска провинция Илам.

Челната петорка на задграничните инвеститори в Иран през последните 15 месеца – от второ до пето място – оформят Обединените арабски емирства, Турция, Китай и Афганистан. Фекри посочва, че Техеран си е поставил за цел да привлече директни чуждестранни инвестиции за 10.2 млрд. долара от октомври 2021-а до декември 2022-а, 5.95 млрд. долара от които вече са влезли в страната въпреки западните санкции.

Иранският министър обаче добавя, че страната му не е доволна от сумата на инвестициите от почти 185 млн. щ. долара, обещани от Китай за промишлени и енергийни проекти за 15-е месеца до края на миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст