“Да, България” преговаря с “Продължаваме промяната” за предсрочните избори

Владислав Панев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Кирил Петков

Националният съвет на Движение “Да, България” е упълномощило ръководството на партията да води преговори за съвместни действия (предизборна или следизборна коалиция) с “Продължаваме промяната” в рамките на парламентарните и местните избори тази година. Това съобщиха тази нощ в прессъобщение от партията.

Съвместните действия включват подписване на коалиционно споразумение между ДБ и ПП, което да определи политическите цели на коалицията и да формира механизъм за вземане на решения, гарантиращ демократична коалиционна култура; създаване на програма за управление на коалицията, която да отразява идеологическите разлики между ДБ и ПП, да гарантира дясно-центристката идентичност на ДБ и нейните приоритети за модернизация на страната, насочени към иновациите и икономика с висока добавена стойност, дигиталната трансформация, стремеж към балансиран бюджет, реформиране на институциите в страната и постигане на върховенство на правото. 

Националният съвет на “Да, България” потвърди мандата за коалицията с ПП за местните избори с цел смяна на управлението на българските общини, особено в София и други ключови градове, за освобождаване на местното самоуправление от модела на феодализация. Това се посочва в приетата от НС на партията резолюция. 

От “Да, България” допълват, че са убедени, че България трябва да има управление, което да постигне 5-те национални цели, за които в момента има отворен исторически прозорец. 

Като най-важни точки те отбелязват следното: приемането на България в Шенген и влизане в еврозоната; депутинизация и укрепване на националната сигурност; нулева зависимост на българския енергиен сектор от Русия и ускорена модернизация на българската армия и служби, както и продължаваща военно-техническа помощ за Украйна; реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост; провеждане на правосъдна реформа и търсене на конституционно мнозинство за дълбока реформа на модела за управление на прокуратурата.

В събота (28 януари) Националното съвещание на “Демократи за силна България” (ДСБ), също част от коалицията “Демократична България” даде мандат на председателя на партията Атанас Атанасов за преговори за предизборна коалиция за общо явяване на парламентарните избори на ДБ и ПП.

Преди заседанието лидерът на “Да, България” Христо Иванов се обяви именно за обединение около национални цели.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST