САЩ не изключват удар срещу Иран заради ядрената програма

Антъни Блинкън

Предпочитаният път за решаване на проблемите е дипломатическият, заяви Антъни Блинкън

Правителството на САЩ не изключва военни действия, за да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, съобщи ДПА. 

Запитан дали това включва и военен вариант, Блинкън заяви, че не го изключва. “Всички възможности са открити”, каза той по време на интервю за телевизионния канал “Ал Арабия” в рамките на пътуването си в Близкия изток. 

Но той също така заяви, че предпочитаният път за решаване на проблемите е дипломатическият. Иран е имал възможност да се върне към международното ядрено споразумение, но  отхвърли този вариант, каза Блинкън. 

През лятото на 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън също не изключи  нападение като крайна мярка, припомня ДПА.

В продължение на много месеци преговорите за съживяване на ядреното споразумение от Виена от 2015 г. между Иран и Запада бяха в задънена улица. Според дипломати Техеран е блокирал споразумението малко преди сключването му.

Бруталното потушаване на неотдавнашните протести в Иран също е разклатило доверието в преговорите. ЕС осъди действията на иранския апарат за сигурност и наложи нови строги санкции на Техеран.

След като през 2018 г. САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран, Техеран също спря да спазва договорените в споразумението ограничения и отказа достъп на инспекторите на Международната агенция по ядрена енергия (МААЕ). 

Понастоящем Иран обогатява уран до ниво на чистота от 60%. Според данни на МААЕ това не е значително под 90%, необходими за ядрени оръжия. Иран твърди, че ще използва ядрената си програма само за граждански цели.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *