„Времеубежище“ – номиниран за Дъблинска литературна награда

Георги Господинов

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов е в дългия списък с номинации за Дъблинската литературна награда, по предложение на Столичната библиотека.

Георги Господинов е носител на Годишната награда на Столичната библиотека за 2022 г. “Писател на годината“, като нееднократно е бил най-четен автор от столичани за 2014, 2018 и 2021 година.

Романът „Времеубежище“ е публикуван в лондонското издателство „W&N“, а преводът на английски език е на известната преводачка и член на Обществения съвет на Столична библиотека Анжела Родел. Предложенията на 84 библиотеки за книги на автори от 31 държави, сред които и България, са в дългия списък с номинации за Дъблинската литературна награда. Преводните романи са двадесет и девет. Освен Георги Господинов тази година в списъка са още автори като Джонатан Франзен, Елиф Шафак, Колм Тойбин, Карл Уве Кнаусгор, носителят на „Гонкур“ Ерве Льо Телие. Книгите на номинираните автори могат да се намерят в повечето библиотеки в Ирландия. 

Имената на писателите в краткия списък за отличията ще бъдат обявени на 28 март, а победителят ще стане ясен на 25 май в рамките на Международния литературен фестивал в Дъблин.

Дъблинската литературна награда се връчва от 1996 година. Право да изпращат предложения за наградата имат библиотеки от цял свят. В конкурса имат възможност да участват както англоезични писатели, така и автори, пишещи на други езици и преведени на английски. Наградният фонд е на стойност 100 000 евро, което я прави най-голямата награда, давана за творба в англоезичния свят. Носители на приза са били писатели като Орхан Памук, Мишел Уелбек, Хавиер Мариас и Херта Мюлер. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст