ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мирчев: Ако сме първи, ГЕРБ трудно ще обясни защо няма да ни подкрепи

Ивайло Мирчев

“Нямаме илюзии, че ще има стабилно 4-годишно правителство, но трябва да направим този преход”, заяви депутатът от ДБ Ивайло Мирчев за обединението с ДБ

“С “Продължаваме Промяната” преследваме голяма цел – да сме първа политическа сила и да получим първия мандат. След това от ГЕРБ трудно ще обяснят защо не биха ни подкрепили. Не измерваме целта си в гласове, а в петте приоритета и с ясното съзнание, че няма да имаме 121 депутати.” Това заяви пред NOVA Ивайло Мирчев от “Демократична България”. По думите му коалицията им няма да се напълни с “кухи брандове”. “НДСВ има по-друга роля на тези избори – да отнеме гласове от политическите сили. В момента, в който бъде вкаран отровен двойник или партия, която може да откъсне половин или един процент, това може да се окаже липсващата нишка в Народното събрание. С такава цел възкръсват зомбита”, смята той.

Мирчев изтъкна, че Гешев не присъства на молитвената закуска по покана на конгресмени. “Присъствието на тези закуски струва много пари. Кой плаща за присъствието му на тази молитвена закуска? Американското правителство няма нищо общо с тази работа. Той ще се върне от Вашингтон гледал молитвена закуска на видео”, добави депутатът.

По въпроса с поскъпването на “Гражданска отговорност” той посочи, че групите извън ДБ и ПП не са присъствали на заседанието на икономическата комисия, а целта е била се обслужват интересите на конкретна застрахователна група. “Лобито на определена група е изключително силно, пет партии работят против интереса на България. На 13 февруари има среща на еврогрупата, на която ще присъства министърът на финансите на България. Тя трябва да седне и да обясни напредъка ни по ИЕРЕМ 2. Има точка, която не можем да променим, според нея излизаме от Маастрихтските критерии – инфлацията. Ако само тя е проблем, може да преговаряме с Европейската комисия да влезем в еврозоната, щом всички други критерии са покрити. Един от тях е да променим Кодекса за застраховане. В момента плащаме презастраховане, така че “Гражданската отговорност” по-скоро ще спадне”, прогнозира той.

Според него ако коалицията на ДБ и ПП не получи достатъчно подкрепа, а ГЕРБ, БСП и ДПС го постигнат, значи това иска обществото. “Нашата работа е да не допуснем точно този сценарий. Нямаме илюзии, че ще има стабилно 4-годишно правителство, но трябва да направим този преход. Няма нищо по-хубаво от това да си в опозиция, но нашата цел е да сме първа политическа сила. Сигурно е, че ще имаме обща парламентарна група с ПП. Коалиционното ни споразумение запазва идеологическите различия. Обединяваме се не за да станем по-леви или ПП по-десни, а около петте приоритета”, обясни Мирчев.

“ГЕРБ не иска да бъде приет механизма за разследване на главния прокурор. Те приложиха процедурна хватка. 11 наши депутати бяха в зала, останалите бяхме на комисията, която изслушваше “ТЕЛЪС”, и буквално бягахме, за да стигнем до кворум, но ГЕРБ и ДПС не се регистрираха умишлено”, подчерта депутатът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст