ЕК предлага по-големи субсидии за зелени технологии

Зелена енергия

„Европейската комисия планира да разреши по-големи субсидии за предприятия, инвестиращи във възобновяема енергия и технологии за намаляване на въглеродните емисии, включително използването на данъчни облекчения.“

Това сочи проектоплан, цитиран от “Файненшъл таймс”.

Този ход на Брюксел е в отговор на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, който е насочен към допълнително разхлабване на временния режим на държавна помощ, който е в сила от разгара на пандемията от COVID-19. 

Страните членки са разделени по въпроса дали и за колко време да се позволяват подобни облекчителни правила. Някои държави, включително Нидерландия и Дания, предупреждават, че по този начин се рискува да се променят равнопоставените условия, като непропорционално се подпомагат богатите страни да наливат пари в техните компании.

В предложението се казва още, че ще позволи по-голяма помощ за технологии и възобновяеми енергийни източници извън тези, които вече са определени от настоящите закони на Европейския съюз за възобновяема енергия, включително за зелен водород и биогорива. Европейската комисия също така ще позволи повече данъчни облекчения, които са и основен стимул в плана на САЩ на стойност 369 млрд. долара за подкрепа на зеления преход.

“Разпоредбите относно данъчните облекчения биха позволили на държавите членки да съгласуват националните си фискални стимули с обща схема и по този начин да предложат по-голяма прозрачност и предвидимост на бизнеса в целия ЕС”, посочва Европейската комисия в предложението си.

Брюксел също така възнамерява да опрости и ускори одобренията за проекти от общ европейски интерес, включващи няколко държави, и ще постави общи цели за зелен промишлен капацитет до 2030 година.

Изчислено е, че индустрията трябва да инвестира 170 милиарда евро до 2030 г. в предприятия за производство на слънчева и вятърна енергия, в батерии, термопомпи и зелен водород.

Предложението ще бъде публикувано в сряда(1 февруари) след вътрешни дебати в Комисията, като все още може да настъпят промени, отбелязва “Файненшъл таймс”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *