НАП И КФН не са открили нарушения при Nexo

Nexo

Не е установено финансиране на партии и физически лица от Nexo през капиталовия пазар

Временната парламентарна комисия, занимаваща се със скандала около криптоплатфромата Nexo, изслуша председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов и шефа на Националната агенция за приходите Борис Михайлов. И двамата подчертаха, че компанията не развива дейността си у нас, тя няма лиценз в България и затова не попада под надзора на регулаторните институции. Също така не е установено финансиране на партии и физически лица през капиталовия пазар.

Nexo няма лиценз и не е вписанa в регистрите на инвестиционните дружества, които имат право да осъществяват дейност на българския пазар. В момента криптовалутите не са признати за финансов инструмент и за тях няма регулации, обясни председателят на КФН Бойко Атанасов. Това, което до момента е установено, е че в България и в Естония не е извършвана услугата по покупко-продажба и предоставяне на заеми, обезпечени с криптоактиви“, каза Атанасов в отговор на въпрос на Петър Чобанов от ДПС.

В Комисията за финансов надзор са получени шест сигнала срещу компанията. Става дума за претенции за финансово ощетяване, защото не са били ясни условията и не е била изяснена изцяло дейността на Nexo. На капиталовия пазар няма данни за финансиране на политически партии или лица, било то чрез облигации, акции или по друг начин. Три от сигналите са препратени за компетентност и евентуални проверки на БНБ, а един от тях е изпратен към НАП. От Националната следствена служба са изискали всички сигнали, които са постъпили в КФН и те са им били предоставени. Сигналите са били изцяло от чуждестранни граждани. Няма яснота какви кредити е предоставяла в САЩ компанията, заради което по споразумение плати милионна глоба. КФН ще изиска информация по линия на международния обмен.

След акцията на прокуратурата от финансовия надзор са започнали проверки, но не е констатирана незаконна дейност.

Директорът на НАП Борис Михайлов поясни, че в състава на компанията влизат фирми – Nexo AG; Nexo Service в Естония, не е изключено да има и още фирми, но нито една не е регистрирана в България. В страната е работило дружеството “Ен Ди Ес” ЕООД и в него работят 571 служители. “На фирмата сме направили сме 14 проверки и 4 ревизии. В целия период от време, в което са правени проверките и ревизиите, при нас не се е установила незаконна дейност и нямаме никакви данни за тероризъм и ОПГ, няма констатирани финансирания на партии”, категоричен е той.

Приходната агенция е започнала проверка на множество юридически и физически лица след брифинга на държавното обвинение по случая. Михайлов изрази съмнение, че може да се установят някакви нарушения след проверките. “По скоро вероятно ще установим разлика в декларираните доходи и това, което притежават”, прогнозира той. И подчерта, че в страната и в Европейския съюз няма регулации за дейности, свързани с криптовалути. По думите му Сметаната палата сигнализира ако има някакви нарушения при даренията към политическите партии и едва тогава НАП може да предприеме действия.

Към момента Ен Ди Ес ЕООД няма никакви задължения към бюджета, стана ясно от думите на Михайлов.


Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *