НС възлага на МС да изготви всеобхватна програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

парламент

Със 135 гласа “за” депутатите възложиха на Министерски съвет да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Против се обявиха депутатите от “Възраждане”, а от БСП се въздържаха.  

В решението на Народното събрание е записано, че Министерския съвет трябва да внесе програма с всички проекти с ясни финансови параметри и без скрити разходи с конкретен срок за изпълнение, за да се даде гаранция за модернизацията на армията.  

Николай Дренчев от “Възраждане” възрази такава задача да се поставя на служебно правителство с кратък хоризонт на действие.  

“Няма как да знаем дори Бюджета за тази година, какво остава за бюджетите в рамките на следващите 10 години. Това, което искаме в момента от министерството, това е да не ни обещават като на циганска сватба какво ли не, каквото им хрумне и послед следващите управляващи да си бият главите как да решават този батак, който сега ще сътворим. Предполагам, че евроатлантическото мнозинство в това събрание силно се притеснява от това, че след следващите парламентарни избори Министерството на отбраната, като и останалите министерства ще бъдат управлявани от “Възраждане” и именно поради тази причина искат да ни вържат ръцете”, коментира Дренчев. 

Не беше прието предложението на “Възраждане” в документа да не се фиксират стратегическите ни партньори. Христо Гаджев от ГЕРБ се противопостави на аргументите им така:  

“Ние имаме два стратегически съюза, от които сме част – НАТО и Европейския съюз. Там са ни основните цели и приоритети. Нека не развързваме така ръцете, а да фокусираме върху това, което наистина е важно за България като държава. Мислим, че трябва наистина да има предвидимост, прозрачност и управляемост на разходите в отбраната, за да не може следващите правителства да си блъскат главата как да изпълняват решение на Народното събрание, което е подписало празен чек. Аз смятам, че в българското правителство, независимо дали е служебно или не, има достатъчно хора, които разбират от работата си и знаят как да правят дългосрочни прогнози. В крайна сметка това е работата на стотици служители, особено в Министерството на финансите”, заяви Гаджев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *