Османи: Смятаме да възстановим положителния диалог с България

Буяр Османи

В краткосрочен план предстоящите избори в България са утежняващо обстоятелство, смята македонският външен министър

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи изрази в Брюксел намерението страната му да възстанови положителния диалог с България, предаде БТА.

“Имаме искрени намерения да възстановим положителната тенденция на диалог и сътрудничество с България, установена през миналата година, въпреки че в краткосрочен план предстоящите избори там са утежняващо обстоятелство за развитието на двустранните отношения.  Въпреки това оставаме ангажирани с успокояването на напрежението и деескалацията на нажежената атмосфера, изразена и в непропорционалните реакции в на единичен случай, за изясняването на който държавата незабавно предприе всички необходими мерки. Важно е да не позволим провокативни тенденции от двете страни на границата да отвлекат процеса в посока, която не е в интерес и за двете страни”, каза във видеообръщение по време на втория ден от конференцията „Година на нови възможности” Буяр Османи.

Османи добави, че през тази година страната има изключителна възможност да се докаже като надежден партньор на международната общност чрез председателството на ОССЕ, Американско-Адриатическата харта, както и с Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа.

Темата на панела беше на тема „Външна политика, политика за сигурност и отбрана, предизвикателства и възможности за осигуряване на международното сътрудничество и сигурност“. В него освен министъра на външните работи Буяр Османи участваха и министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, както и деканът на Факултета по сигурност в Скопие проф. д-р Никола Дуйовски и президентът на Евроатлантическия съвет Исмет Рамадани.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *