ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Апел да не се допуска напрежение на честването на Гоце Делчев

Петър Стоянов

Обръщението е подписано от експрезидента Петър Стоянов и потомци на видни македонски българи

Апел към гражданите и политиците на Република Северна Македония и Република България да не допускат ескалиране на напрежението по повод отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев, отправят президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов и потомци на родове и фамилии от Македония. Това съобщиха от пресофиса на президента Петър Стоянов.

Към апела се присъединяват внучката на полк. Борис Дрангов – Райна Дрангова, правнучката на охридския фолклорист и етнограф Кузман Шапкарев – Елисавета Шапкарева, внучката на войводата Тодор Александров – Евелина Александрова, внукът на щипския войвода Мише Развигоров – Михаил Развигоров, внукът на директора на в-к „Македония” Симеон Евтимов – Симеон Евтимов и праплеменикът на Гоце Делчев и управител на Фондация за сътрудничество и културно съревнование „Гоце Делчев” – Христо Христов. 

„Провокирани сблъсъци между граждани на Република Северна Македония и Република България биха били недопустимо кощунство с паметта на Гоце Делчев! Те ще хвърлят грозна сянка не само върху отношенията между нашите най-близки държави, но и върху делото на загиналите за свободата на Македония от османска власт“, се посочва в апела.

В него се казва още: „Не бива да позволяваме на отделни групи от хора в двете страни, съзнателно или несъзнателно, да разрушават делото на нашите предци“.

Петър Стоянов и потомците на македонски родове призовават политиците в София и Скопие да „съдействат с всички сили за недопускането на езика на омразата, който е пагубен за нашите две общества и за бъдещето на нашите две държави“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст