ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев и Вучич дадоха начало на строежа на газовата връзка между България и Сърбия

Президентите на България и Сърбия Румен Радев (вдясно) и Александър Вучич дадоха начало на строителството на системната газова връзка между двете страни

Президентите на България и Сърбия – Румен Радев и Александър Вучич, дадоха начало на строителството на газовата връзка между двете държави на българска територия. Румен Радев определи изграждането на интерконектора като важна стъпка за задълбочаване на двустранните отношения между София и Белград, както и за развитието на целия регион.

“Този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с ЕК води до взиамни ползи не само за нашите страни. Той дава нови възможности за региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Той е пример за успешното прилагане на европейската стратегия за достъпна и сигурна енергия. Защото успехът на Сърбия в поддържането и изграждането на нови връзки със съседните страни с този интерконектор вече е успех и за България. Защото ние добиваме възможности за разширен достъп до европейските пазари”, каза Радев.

Очаква се газовата връзка, по която ще може да се пренася синьо гориво и в двете посоки, да бъде въведена в експлоатация през октомври тази година. Капацитетът на интерконектора ще бъде 1,8 млрд. куб. метра природен газ годишно. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов обясни значението на проекта за региона.  

“На първо място дава възможност на Сърбия за алтернативни източници на природен газ – а именно терминалите за втечнен газ в Гърция, където и ние участваме, тъй като сръбската държава има резервиран капацитет на терминала в Александропулис, а и достъп чрез споразумението на България, да ползва всички терминали за втечнен газ в Турция. От друта страна, тъй като е двупосочен ще даде възможност на България за достъп до централноевропейските пазари и така да подсигури по-добри цени и диверсификация на източниците”, разясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст