ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Талибаните покриха главите на манекените кукли

Забулени или обезглавени манекени-кукли вече са повсеместна гледка по витрините на магазините за облекла в Афганистан. Това е в резултат на изискване, наложено от режима на талибаните, заради което продавачите на дрехи и аксесоари в Афганистан трябва да покриват или отрязват главите на куклите – манекени. В противен случай трябва да затворят бизнеса си.

Собственик на магазин в Кабул споделя пред „Бизнес инсайдър“, че мерките, наложени от талибаните, влияят зле върху психиката на купувачите. След като през август 2021 г. те идват на власт, като принуждават жените да започнат да ходят забулени, сега те се прехвърлят на куклите – манекени.

През последните две години талибаните постепенно премахнаха присъствието на жените от обществените пространства. Да си жена в Афганистан вече означава да си невидима. Жените нямат право да работят, да ходят на училище и са принудени да носят було на публични места.

Първоначално талибаните забраниха всякакви рекламни плакати или снимки на жени в публичните пространства. От няколко дни те са затегнали мерките, насочвайки се към пластмасовите манекени на витрините.

Журналисти от „Бизнес инсайдър“ проведоха анкета с няколко местни жители на Кабул, включително със собственик на магазин, със спортистка и учен, роден в Афганистан, за да разберат защо талибаните искат да унищожат манекените и как това се отразява на живота както на мъжете, така и на жените в Афганистан.

В Кабул, столицата на Афганистан, манекените някога са били символ на модата и културата. Но това продължава до август 2021 г., когато талибаните решават, че собствениците на магазини за облекла и аксесоари трябва или да „обезглавят“ своите манекени или да не ги използват изобщо.

Няколко богати и влиятелни търговци се обръщат със специална молба да им бъде позволено да запазят манекените си, на която получават отговор, че това може да стане, но при условие, че лицата на манекените бъдат забулени.

Талибаните се придържат към строгите интерпретации на Корана, според които е грях да се правят и разпространяват статуи и изображения на хора.

Според експерти по история на съвременния Близък изток от университета „Лойола“ в Мериленд зад действията с обезобразяването на манекените стои екстремистка идеология, целяща атакуване на личните свободи и разрушаване на нормалния живот в Афганистан.

„Дори при най-консервативните афганистански режими в миналото манекените кукли бяха неразделна част от градския пейзаж“, споделя проф. Джалали, който е роден в Афганистан, но е избягал от родината си след съветската инвазия през 1979 година.

Той уточнява, че според талибаните женските фигури са обидни и срамни. Но собствениците на магазини в Афганистан далеч не са смятали така и са си купували десетки пластмасови манекени на стойност между 200 – 300 долара. Сега, тъй като не желаят да се разделят с куклите – модели, те използват различни материали, с които да им покриват лицата и така да изпълнят изискванията. Те включват в употреба дантела, наметала и дори черни найлонови торбички.

Други прибягват до използването на алуминиево фолио или боя, за да скрият лицата на манекените.

„Опитваме се да съчетаваме покривалото с цвета на роклята, за да изглежда като маска“, обяснява собственик на магазин в Кабул и допълва: „Не можем просто да поставим найлонов плик върху главите им, защото ще изглежда сякаш, че сме отвлекли някого.“

В същото време продажбите ясно показват, че изискването на талибаните е повлияло на психиката на купувачите.

„Продажбите в момента драстично са паднали – става дума за намаление от между 50% до 70% след въвеждането на новата мярка“ – възмущава се моделиер.

„Когато хората дойдат в магазина и видят как рекламираме стоките си, те се чувстват отблъснати и не желаят да купуват“, добавя той.

За много афганистански жени пазаруването само по себе си е трудно преживяване при талибаните. Подобно на манекените, те също са ограничени от много правила.

„В Афганистан жените винаги трябва да бъдат придружавани от мъж, когато напускат дома си – дори когато отиват на пазар за някоя женска дрешка” – продължава проф. Джалали.

Марва Али, 21-годишна спортистка, израснала в Кабул, споделя, че много жени като нея имат неприятни преживявания от най-обикновени пътувания от дома им до магазина за дрехи. Али споделя: „Ходих да пазарувам с брат ми с нашата лична кола и талибаните ме принудиха да сляза от предната седалка и да седна отзад и то при положение, че спазвах основното изискване – бях забулена и никой не виждаше лицето ми“.

Али признава, че й липсва пазаруването в спокойните времена и че ходенето по магазини някога я карало да се чувства жива.

Тя се възмущава от това, че трябва да ходи забулена, а фактът, че тази мярка се прилага и спрямо куклите манекени за нея е просто ужасяващ.

В опит да предпазят своите жени служителки, много от собствениците на магазини ги съветват да се преструват на купувачи, когато в обектите им на проверка дойдат талибани. Причината – талибаните забраняват на жените да работят и арестуваните са подлагани на мъчения.

„Не можете да спорите с талибаните. Те идват въоръжени и могат просто да ви отвлекат или да ви вкарат в затвора без съд и присъда“ – оплакват се бизнесмени в Кабул.

Те защитават жените, които работят в техните фирми, като оприличават отношението на талибаните към тях като „вкарване в клетка, от която няма излизане“.

Много от служителките им са останали вдовици, след като съпрузите им са загинали, биейки се на страната на вече несъществуващата Афганистанска национална армия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст