Държавата ще изплати още 15.1 млн. лв. за украинските бежанци

жители на киев украйна украинци

Министерството на туризма обработи три списъка за плащане по двете хуманитарни програми за подпомагане на разселени лица от Украйна – първо плащане за месеците ноември и декември по втората програма и доплащане за периода на първата програма. Общата сума, която ще бъде изплатена е 15.1 млн. лева. Предстои плащането да бъде утвърдено с решение на Министерския съвет.  

Първото от общо трите плащания обхваща шести отчетен период и времето от 01.11.2022 г. до 15.11.2022 г., за който е верифицирано предоставянето на помощ в размер на 2.8 млн. лв. с ДДС за предоставени нощувки и изхранване или само нощувка по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България.

Второто плащане е за седми отчетен период и обхваща времето от 16.11.2022 г. до 31.12.2022 година. За периода е верифицирана помощ в размер на 6.4 млн. лв. с ДДС за предоставени нощувки и изхранване или само нощувка по Програмата.

С третия обработен списък предстои доплащането по първата програма за периода от началото на военните действия в Украйна, когато помощта беше в размер на 40 лв. на човек – от 24.02.2022 г. до 31.05.2022 година. За него е верифицирано предоставянето на помощ в общ размер на 5.9 млн. лв. за настаняване с изхранване.

Министерството на туризма напомня на всички кандидати по втората хуманитарна програма за периода от 16.11.2022 г. до края на 2022 г., че във връзка с администриране на списъка за изплащане на средства на кандидатите и променените изисквания, е необходимо в срок от 30.01.2023 г. до 06.02.2023 г. да попълнят и подадат декларация за съответствие.

Декларацията за съответствие се подава чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на следния адрес: https://edelivery.egov.bg/ . При попълването й е необходимо кандидатите да следват стриктно указанията в ССЕВ, като обърнат специално внимание на следното: преди да попълнят и подадат самата декларация, задължително да изтеглят, попълнят и прикачат таблицата с данни на лицата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *