Радев и Вучич ще открият строителството на газовата връзка със Сърбия

александър вучич румен радев

Междусистемната газова връзка „България – Сърбия” ще бъде с обща дължина около 170 км от Нови Искър до Ниш

Президентът Румен Радев и държавният глава на Сърбия Александър Вучич ще участват днес в откриването на специализирани строителни дейности по изграждането на междусистемната газова връзка „България – Сърбия” (Gas Interconnection Bulgaria – Serbia, IBS) на българска територия, съобщиха от прессекретариата на президента.

Преди това двамата държавни глави ще проведат двустранна среща.

Сред участниците в церемонията по откриването на специализираните строителни дейности по изграждането на междусистемната газова връзка ще бъдат министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на минната промишленост и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович, както и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Междусистемната газова връзка „България – Сърбия” ще бъде с обща дължина около 170 км от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км. са на българска територия. След изграждането ѝ газовата връзка ще бъде с капацитет до 1,8 млрд. куб.м/г. с възможност и за реверсивен поток. Газопроводът е проект от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

На 12 януари директорът на „Сърбиягаз“ Душан Баятович каза, че газовата връзка с България ще бъде завършена до началото на следващия отоплителен сезон.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST