ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ФЕД забави лихвеното темпо

федерален резерв

Федералният резерв забави темпото на лихвените увеличения за овладяване на инфлацията и обеща още от същото докато банковите парични стратези обсъждат кога да приключат най-агресивното затягане на паричната политика за последните четири десетилетия.

Председателят на американската централна банка Джеръм Пауъл и колегите му повишиха на 1 февруари базовата лихва с 25 базови пункта – до диапазона 4.50-4.75 процента след като през декември качиха лихвата с 50 точки, а преди това направиха четири поредни лихвени увеличения от по 75-базови пункта. Решението е взето единодушно от всичките членове на паричния комитет на Федералния резерв и отговаря на очакванията на финансовите пазари.

В официалното изявление след края на двудневното заседание на американските централни банкери се посочва, че “паричният комитет смята, че продължаващите повишения на целевия лихвен диапазон ще са подходящи, за да се запази достатъчно рестриктивна монетарната политика, която с течение на времето да върне инфлацията на 2% годишно”. Паричните стратези допълват, че обхватът на бъдещите лихвени увеличения ще зависи от ред фактори, включително от кумулативното натрупване на ефекта от затягането на паричната дисциплина. Федералният резерв отбелязва също, че инфлацията “е отстъпила в известна степен, но остава висока”, което редполага, че централните банкери стават все по-уверени, че ценовият натиск е достигнал върховия си потенциал.

Щатският долар се обезцени рязко след решението на паричния комитет на американската централна банка, като загуби почти 1.5 цента спрямо единната европейска валута – до близо 1.10 долара за едно евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст