ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДБ: Проявяват се белези на квазипрезидентски режим на управление

ДБ, Христо Иванов

“Проявяват белези на необявен в Конституцията “квазипрезидентски режим на управление на страната”, заяви Христо Иванов в декларация на ДБ по повод края на 48-ия парламент

В декларацията си по повод края на 48-ото Народно събрание парламентарната група на “Демократична България” алармира, че се проявяват белези на “квазипрезидентски режим на управление на страната”. “Струва ми се, че е важно да си дадем сметка в какъв момент от развитието на нашата държавност се намираме”, изтъкна председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов.

“Намираме се в момент, в който парламентарната република е суспендирана, поставена на трупчета, защото се оказва, че българският парламент трайно не може да произведе не просто моментни мнозинства и не дори скрити мнозинства, защото в този парламент имаше мнозинство, което нямаше особено желание да се легитимира. Проявяват белези на необявен в Конституцията “квазипрезидентски режим на управление на страната”. Това положение не е просто моментен куриоз, то говори за сериозно заболяване на нашата политическа система”, категоричен е Иванов. Той отчете и липсата на диалог в парламента, който да доведе до решения.

“Трябва да гарантираме върховенството на правото, за да можем да върнем парламентарната република в нейната функционалност”, подчерта председателят на ПГ на ДБ.

В декларацията си Иванов изказа благодарност за решенията, взети в парламента, показващи, че България е отговорен член на НАТО, и за гарантирането на енергийната сигурност. Той обърна внимание на военната помощ за Украйна. Депутатът е на мнение обаче, че 48-ият парламент е показал невъзможност за решителни действия по приоритети като съдебната реформа. А това ще бъде проблем по пътя към Шенген и за реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост. “Оказа се, че ние сме готови да жертваме и еврозоната като приоритет”, добави народният представител. От ДБ са категорични и че е нужна конституционна реформа на правосъдието.

Христо Иванов се обърна към ГЕРБ-СДС: “Вие имахте мнозинства, защо не излъчихте управление и защо трябваше ние да бъдем посочени като виновни за неуспеха ви с първия мандат, след като вие не се включихте в усилията за втория, а за третия се видя, че има мнозинство, което може да излъчи управление?” И предупреди, че това, че “ДБ е диалогична и добронамерена, не означава, че ще бъде параван за безпринципни компромиси”.

“България трябва да има демократично, смело и реформаторско управление”, се казва на финала на декларацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст