ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Карадайъ: Няма силна държава без отговорни и активни граждани

Мустафа Карадайъ

„Вярно е, че не постигнахме успех и не можахме да излъчим редовен кабинет. Да, вярно е, че не се справихме с политическата криза – цените продължават да растат, доходите да се стопяват, да се увеличава числото на хората, които изнемогват и едва свързват двата края. Вярно е, че отново отиваме на избори, но се надяваме, че отиваме на избори с научени уроци. И най-важното – готови още в предизборната кампания да проявим готовността си за диалог след изборите.“

Това заяви днес, 2 февруари, лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ, изчитайки декларация по повод последния работен ден на 48-то Народно събрание. 

Той припомни, че за година и половина бяха проведени четири избора за Народно събрание – три, от които предсрочни. Карадайъ коментира, че такава криза най-новата история на България не помни. И призова да се погледне кризата с надежда, защото в такъв исторически момент се научават най-мъдрите уроци. Той подчерта, че е важно да се извлекат правилните поуки от тези уроци, като кризите бъдат трансформирани в нови възможности за развитие в положителна посока. 

Карадайъ припомни и че в началото на този парламент почти всички парламентарни групи са обещали да са достатъчно отговорни и да положат всички усилия за съставяне на редовно правителство, отчитайки волята на българските граждани на последните парламентарни избори. Той призова депутатите да отговорят честно на следните въпроси: „Дали бяха положени всички усилия за решаване на политическата криза и свързаните с нея кризи? Дали парламентарните групи, които декларираха готовност, положиха всички усилия за решаването им? Дали Народното събрание работи за дневния ред на обществото и на хората?“

Председателят на ДПС обясни, че първостепенната задача на 48-то Народно събрание е била да се решат най- важните проблеми на хората и днес трябва да признаят, че не са успели. Той подчерта, че една от основните причина за неуспеха е липсата на диалог. По думите му, се е оказвало, че голяма част от политиците, повлечени от собствените си партийни егоистични цели, са изгорили мостовете към останалите политически сили и са загубили способността да водят диалог. 

Карадайъ обяви позицията на ДПС относно усилията на президента Румен Радев, като заяви, че от Движението оценяват положително решението му да даде достатъчно време на политическите сили да намерят път едни към други и да създадат мостове за диалог. 

Той призова българските граждани да проявят отговорност и да участват активно в изборите. Като подчерта, че няма силна държава без отговорни, активни и свободни граждани. 

Карадайъ се обърна и към всички политици, призовавайки чрез диалог с аргументи, програми и политики да градят общото бъдеще. И подчерта, че диалогът изисква градивно поведение, изисква отговорност, визия, воля и капацитет. А самият диалог, по думите на председателя на партията, означава да строиш и укрепваш мостове, а не да ги рушиш. 

„Нека основната характеристика на тази предизборна кампания е честният, откровеният диалог с гражданите, уважението към опонентите, визията за просперираща България с достойно място на европейската и международна политическа сцена,“ призова Карадайъ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст