ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 6.5 млн. смъртни случаи от  COVID-19 в световен мащаб

COVID-19

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) публикува Световния годишен доклад за бедствията – 2022 година.

Докладът, който е под заглавие: “Доверие, равенство и локални действия: Поуки от пандемията от COVID-19 за предотвратяване на следваща глобална криза”, съдържа данни за шокиращия брой смъртни случаи от коронавирус – над 6.5 млн. в световен мащаб. 

Документът цитира данни и на Международния валутен фонд (МФ), според които до края на 2024 г. пандемията ще струва на световната икономика 13.8 трилиона долара. Социално-икономическите последици също са огромни, а косвените въздействия са засегнали живота на почти всяка общност. Според докладът нито едно бедствие през последните десетилетия не е имало толкова огромни последици. 

Докладът разглежда в дълбочина успехите и предизвикателствата през последните три години, отправя и препоръки за недопускането на бъдещи трагедии от такъв мащаб. Авторите му предлагат шест основни действия за по-ефективна подготовка за бъдещи извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Това са: засилване на превенцията и готовността на местно ниво, използване на местния капацитет, чрез интегрирани здравни системи, изграждане на глобални механизми за солидарност, с помощта на които да се гарантира на всички общности достъп до ваксини, медикаменти, лечение и други. Също така се предлага защита на общностите от социално-икономическите въздействия на извънредни ситуации, събиране, обобщаване и анализ на данни на местно ниво и използването им при планиране на бъдещи действия, засилване на правната готовност за настъпването на извънредни ситуации в системата на общественото здраве.

По този повод председателят на Българския Червен кръст(БЧК) акад. Христо Григоров, заяви: “Пандемията извади на преден план темата за доверието. Беше важно хората да се доверят на здравните власти и на нас, да се съобразят с наложените ограничителни мерки в името на спасяването на човешкия живот.”

Той подчерта, че истинската готовност означава да можеш да реагираш адекватно при едновременното настъпване на множество опасности. 

“Съдбата ни е отредила да живеем в свят, в който бедствията и кризите са все по-чести, а техният интензитет е силно увеличен. Ето защо ние трябва да сме подготвени да посрещнем даже случващи се едновременно различни кризисни ситуации. Това трябва да бъде непрекъснат процес,” коментира още Григоров.

От БЧК обявиха, че за почти две години и половина, чрез дейностите си, свързани с борбата с пандемията от COVID-19 и нейното ограничаване, Българският Червен кръст е подпомогнал повече от 239 000 души с хранителни продукти. На близо 6 200 души в изолация са били закупени храни и лекарства, а почти 26 000 са получили психологическа и емоционална подкрепа от психолози на БЧК. Също така организацията е осигурила медицинска апаратура, хигиенни материали, дезинфектанти, както и близо 3 250 000 лични предпазни средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст