ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нинова: Народното събрание не изпълни най-важната си задача

Лидерът на “БСП за България” призовава гражданите да мислят както със сърцето си, така и с разума си.

“Изпращаме това Народно събрание, което не извърши основната си задача -да излъчи редовно правителство и да сложи край на политическата криза, да даде стабилност и перспектива за развитието на България, спокойствие и сигурност на българските граждани”, започна последното си изказване в 48-ия парламент лидерът на “БСП за България” Корнелия Нинова.

По-нататък в речта си тя обясни:

“И за това има причини. Може би трябва сериозно да ги анализираме, да видим грешките, които допуснахме, за да не ги правим повече, защото в следващото 49- Народно събрание най-голямото предизвикателство отново ще бъде да гарантираме парламентарната република, да излъчим редовно правителство и да дадем хоризонт за развитие на България и на българския народ.

Несъмнено войната в Украйна сложи отражение върху целия свят, върху България и върху работата на институциите. Сложи отражение в две посоки – първото е чисто военно, второто е социално-икономическо.

Военното взе превес в 48-ото Народно събрание. Първото решение беше да се платят новата ескадрила F-16, последваха оръжията за Украйна, инвестиционните проекти в отбраната, Гладомора в Украйна.

Това военно предимство в работата или в говоренето в парламента беше облечено в клишета и етикети. Който е “за” оръжия, самолети, война е евроатлантик, който е за мира, за неутралитета на България и за ненамеса във войната е ретрограден евразиец.

Поставянето на етикети и на такива разделителни линии е една от пречките да има разговор, спокойствие и решения в интерес на България. Етикетите бяха черно и бяло, забравяйки, че най-висша европейска ценност е мирът, а най-висша наша отговорност е националният интерес.

Уважаеми български граждани, рано или късно войната в Украйна ще приключи. Позволете да направим една прогноза – ще приключи с мирно споразумение.

Още на 22 октомври 2022 г. президентът Макрон заяви в Рим на конференцията за мир: “Мирът в Украйна е възможен, когато всички седнат на една маса”, а преди месец заяви, че въпреки упреците ще продължи да поддържа диалог и контакти с Русия.

Същото повтори и канцлерът Олаф Шолц – големите в Европа – двете големи икономики и държави. Те вече гледат към мира, а не към засилване на войната, конфронтацията и смъртта. И това е бъдещето, ако искаме спокойствие в света и в България.

Вторият проблем, който ни противопостави, и който е донякъде обективен, донякъде субективен, е липсата на единното мнозинство, което българският народ не излъчи. Това доведе до всякакви коалиции, до ситуационни решения. Ако видите колко шарени гласувания имаме на несъвместими идеологически програмни политически субекти, сигурно ще се изненадате.

Това е нестабилност. Това е липса на предвидимост – какво ще се случи утре с някой важен закон? И това роди спекулации според това кой е по-креслив и по-високо говори. Напоследък се оформи една разделителна линия на добрите срещу лошите. Статуквото – срещу промяната.

Позволете да ви обърна внимание, че всички в тази зала са статукво, защото думата “статукво” означава “настоящето, съществуващото състояние на взаимоотношения” – ето това е настояще.

Не може да си управлявал, да си бил в опозиция, да си бил в два парламента и отново да казваш – ние сме нови и добри, а всички други са лоши. Стига с тези разделителни линии! Има можещи, има знаещи, които искат да решават проблемите на страната и народа. Има и такива, които само говорят за това, но използват ситуацията за лични цели и партийно облагодетелстване.

Трето, това беше парламент, белязан от скандали. Вместо борба с корупцията се замеряхте със скандали кой е по-корумпиран – чекмеджета и кюлчета срещу Gemcorp и Nexo и през това време съдебната реформа зацикли и няма обективна оценка защо това се случи.

Прехвърля се отговорността – вие сте виновни, други са виновни, вие отсъствахте от залата, пък ние присъствахме. Това е абсолютно несериозно.

Ако има желание нещо да се направи, ще се намери начин. Ако няма желание – ще се намери причина. Така че борбата с корупцията остава и за нас един от най-важните приоритети за следващия парламент.

Къде бяхме ние от коалиция “БСП за България” през тези четири месеца – като политики и позиции? Първо, за Европа на разума и на мира и внесохме Декларацията за Шенген, подкрепена от целия парламент или поне от тези, които присъстваха.

Второ, абсолютна концентрация върху най-важния въпрос във вътрешната политика – цени, инфлация, скъп живот, бедност и неравенства.

Искам предварително да ви благодаря за това, което направихте, за да може част от нашата социална програма вече да е факт. Но искам и да изтъкна, че се разбра в този парламент коя е лявата партия и какво значи с леви мерки да постигаш леви резултати.

Разбира се, знаем, че с 24 депутати нямаше как да успеем, за това ви благодаря, че подкрепихте помощ за над 1.5 млн. българи благодарение на инициативата и настояването на “БСП за България” сега 282 000 ученици са с безплатни учебници, 500 000 работещи бедни са с увеличена минимална работна заплата, осигурена е помощ за учениците от първи до четвърти клас и техните семейства с 300 лева в началото на учебната година.

Спасихме детските ясли от закриване, помогнахме на общини, болници, читалища, библиотеки, като държавата поема сумата от над 200 лева за ток.

Радваме се, че за тези кратки четири месеца ние от “БСП за България” успяхме да защитим лицето, същността на партията си и да можем да кажем достойно пред българските граждани, че част от това, което поехме като ангажименти, го свършихме. Остават ни два месеца кампания. Това е и малко, и много време.

То е малко за онези ,които още не са узрели до държавническото мислене, че сме изправени пред пропаст и че ако продължаваме по същия начин ще паднем в нея като държава, не като отделни политически партии.

Това време обаче е и много – за онези, които вече знаем какво ни чака и пред какво сме изправени. Искам да кажа само няколко думи в тази връзка за третия мандат – смятам, че сме от тези, които съзнаваме какво ни чака и каква отговорност трябва да поемем. Абсолютно държавнически поканихме всички на третия, последния възможен разговор за търсене на съгласие. Да, някои се отзоваха. Други – не. Но това отново беше използвано за спекулации – за говорене за следизборни коалиции – отново лично, отново партийно, отново недостойно и отново натягащо напрежението преди парламентарните избори.

Защото хората ще ни оценяват по реалните неща, които не само обещаваме, а които сме показали, че можем да изпълним. А ние от “БСП за България” сме коалицията, която показахме – и в управление със сложни партньори, и сега – без мнозинство – че можем да следваме своята линия – на национално отговорна партия с първа задача – благосъстоянието на българския народ и подобряването на качеството му на живот.

Тези два месеца остават и пред всичките български граждани – месеците на кампанията.

Дано е достатъчно, уважаеми български граждани, за да осъзнаете, че личната ви съдба, личният ви живот – този на вашите семейства – е във вашите ръце. Във вашето решение кого ще изпратите в следващия парламент, в тази зала, на тези банки, за да решават проблемите пред България. Мислете, мислете със сърце, но и с разум. На добър час на всички и дано 49-ият парламент бъде по-мъдър от 48-ия парламент”, завърши Корнелия Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст