ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Норвегия забрани демонстрация с изгаряне на Корана

изгаряне на корана

Мевлют Чавушоглу заяви, че норвежките власти са оттеглили разрешението си за акцията след протест на Анкара

Норвежката полиция съобщи днес, че е решила за забрани от съображения за сигурност демонстрация с изгаряне на Корана, която е било планирано да се проведе пред турското посолство в Осло в петък, съобщи Ройтерс.

По-рано норвежкият вестник “Верденс Ганг” съобщи, че група антиислямски демонстранти планират да изгорят екземпляр на Корана, както това беше направено на подобни протести в Швеция и в Дания през миналия месец.

“Полицията подчертава, че изгарянето на Корана е законна политическа изява в Норвегия, но това събитие не може да се проведе от съображения за сигурност”, каза полицейският инспектор на Осло Мартин Странд.

От своя страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви на среща с младежи в Анкара, че норвежките власти са оттеглили разрешението си за акцията след протест на турската страна, съобщи ТАСС.

„След като получихме информация за планираната за утре акция в Норвегия, насочена срещу нашата свещена книга, Корана, ние извикахме норвежкия посланик в Анкара в министерството. Те (норвежките власти) отмениха разрешението (за провеждане на акцията)“, каза турският министър.

По-рано днес турското външно министерство съобщи, че пред норвежкия посланик категорично е осъдило разрешението, дадено от норвежките власти за провеждането на демонстрацията, която определи като „провокативен акт“.

През миналия месец гневът на Турция беше предизвикан от демонстрация в Стокхолм, на която крайнодесен шведско-датски политик изгори екземпляр от Корана. Свещената книга на исляма беше изгорена на протест и в Копенхаген, а в Хага копие от нея беше разкъсано от лидер на крайнодясното движение „Пегида“.

Вълната от демонстрации с поругаване на Корана започна след отказа на Турция да ратифицира присъединяването на Швеция и на Финландия в НАТО, докато двете страни не вземат задоволителни за Анкара мерки срещу предполагаеми предимно кюрдски терористи на своя територия. Във вторник шведският премиер Улф Кристершон определи организаторите на демонстрациите като „полезни идиоти“, работещи в полза на чужди сили, които искат да навредят на членството на Швеция в НАТО. Външният министър Тобиас Билстрьом обаче заяви вчера, че Швеция няма да направи компромис със свободата на словото, а въпросът за религията не е част от меморандума за присъединяване към НАТО.

/ВН/

СПОДЕЛЕТЕ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст