ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предстои първата по рода си национална среща на производители с експерти на МЗХГ и ДФЗ

Предстои мащабна среща на сектор “Плодове и зеленчуци”, която се организира от сдруженията Браншова камара “Плодове и зеленчуци” и “Национална асоциация на картофопроизводителите” и ще се проведе заедно с Министерство на земеделието и Държавен фонд “Земеделие”. Първото събитие ще се състои още тази събота на 4-ти февруари от 11:00 часа в град Пловдив в “Гранд хотел Пловдив”.

Идеята на събитието е да започне работа по дългосрочна стратегия за възраждане на традиционните за страната ни производства, в която да участват както експертите от Министерство на земеделието, така и представители на този бранш.

На срещата експертите от Министерство на земеделието ще запознаят производителите от сектор “Плодове и зеленчуци” с новите мерки и ставки по Стратегическия план, като в същото време представителите на бранша

ще представят истинските проблеми и предизвикателства “на терен”

в търсене на утвърждаване на нова стратегия и дългосрочни политики за по-адекватни и по-ефективни мерки за подпомагане и контрол от страна на българското правителство.

Сдруженията Браншова камара “Плодове и зеленчуци” и “Национална асоциация на картофопроизводителите” обединяват над 1000 активни земеделски производители, които извършват дейност в сектор плодове и зеленчуци. Този сектор е определен като приоритетен за развитие на българското земеделие в периода 2023-2027 година и към, който са насочени множество схеми и мерки, имащи за цел подпомагането, развитието и модернизирането му през този период.

По време на срещата експертите от Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ ще имат възможност да получат „от извора“ най-точната информация какви са реалните проблеми пред сектора, какви възможности за неговото развитие съществуват и как по най-бързия и ефективен начин родното производство

отново да стане водещо в Европа и света,

както е било допреди три десетилетия.

Това е и първата по рода си среща на отговорните за политиката в сектор „Плодове и зеленчуци“ държавни експерти с представителите на производителите от този бранш, като и двете страни имат за цел със съвместни усилия да заложат основите на нова дългосрочна стратегия за възраждане на производството на този традиционен за България бранш.

Желанието на организаторите е в конструктивен диалог да бъдат определени съществуващите проблеми и да бъде начертан план за тяхното решаване.

„Ние сме партньори в този процес – заявяват организаторите. – Единствено с общо разбиране на проблемите и съвместните усилия на държавните експерти от министерството и на производителите на плодове и зеленчуци, можем да очакваме родното производство да се възроди и България отново да стане водеща страна в Европа и света.“

На организираните събития ще бъде представен Стратегически план за развитието на земеделието за периода 2023-2027 година, както и

предвидените за прилагане схеми и мерки през Кампания’ 2023.

Участие във форума са потвърдили директорите на пет ключови дирекции в Министерство на земеделието – “Пазарни мерки и организации на производителите”, “Директни плащания”, “Растениевъдство”, “Развитие на селските райони” и “Биологично производство”. Те ще представят на производителите на плодове и зеленчуци най-актуалната информация за новите политики и практики, заложени в Стратегическия план.

Организаторите си поставят още една амбициозна цел: да бъде поставено начало на разработване на Дългосрочна стратегия за устойчивото развитие на сектор “Плодове и зеленчуци” в България, в която държавата и браншовите организации да работят в партньорство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст