ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция ще иска застраховка от танкери с нефт от 6 февруари

нефт

От 6 февруари тази година Генералната дирекция по морско дело на Турция ще започне да изисква сертификат за P&I застраховка (Застраховка за защита и обезщетение) от танкери с петролни продукти, които преминават през нейните проливи. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на решението на ведомството.

Изданието отбелязва, че това решение ще важи за всички кораби с петролни продукти, които преминават през Босфора и Дарданелите. Засега това правило важи само за танкери за суров петрол.

Припомняме, че от 1 декември 2022 г. Турция въведе допълнително изискване към танкерите със суров петрол, които преминават през проливите – да представят писмо, потвърждаващо предоставянето на P&I застраховка. Необходимо е да се покрие отговорност в случай на щети на трети страни, на околната среда или на товара. Това изискване важи и за глобите и свързаните с тях санкции по време на работа.

На 30 януари The Economist писа, че Русия все още може да изнася петрола си дори след налагането на западните санкции. В статията се казва, че тъй като Западът е наложил таван на цените, по-голямата част от неговия петрол преминава през “сиви” мрежи, които не признават ценовите ограничения, но въпреки това не са незаконни, тъй като използват “незападна” логистика и доставят петрол до държави, които не подкрепиха ценовата блокада. 

Руският износ пострада най-много, след като през декември миналата година влезе в сила таванът от 60 долара за цената на петрола от Руската федерация, транспортиран по море.

Според някои енергийни експерти, Китай, Индия и Турция ще спечелят от въвеждането на ембарго върху руския петрол от Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст