ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Shell подписа с Gazprom Neft за продажба на 50% от Salym Petroleum

петролколонка за бензин

Британско-холандската петролна и газова компания Shell подписа документи с руската държавна енергийна компания Gazprom Neft за продажба на 50-процентния си дял в петролната и газова компания Salym Petroleum Development. Пресслужбата на компанията публикува тази информация на сайта си.

“На 22 декември 2022 г. Shell подписа документи с Gazprom Neft за продажбата на своя дял от 50 на сто в Salym Petroleum Development Limited Liability Company”, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че сделката може да бъде завършена само след процеса на съгласуване с официалните служби на Руската федерация.

Всички договори на Shell за закупуване на руски тръбопроводен газ и петролни продукти приключиха до края на 2022 г., съобщиха от компанията.

От пресслужбата на Shell заявиха миналата седмица, че компанията може да се оттегли от бизнеса за търговия на дребно с електроенергия в Обединеното кралство, Германия и Холандия.

През първата половина на януари Shell обяви очакванията за загуби през миналата година в размер на 2.4 млрд. долара поради въвеждането на данъци върху свръхпечалбите на енергийните компании в Обединеното кралство и Европейския съюз. Цифрата е посочена в доклада на Shell.

“Загубите за четвъртото тримесечие на 2022 г., свързани с наскоро обявените допълнителни данъци в ЕС (вноски за солидарност) и увеличения данък върху доходите в Обединеното кралство, се очаква да бъдат около 2 милиарда долара”, се казва в изявлението.

Във финансовия си отчет за третото тримесечие (юли-септември) компанията съобщи, че във връзка с данъка върху свръхпечалбите във Великобритания е отчела загуба от 361 милиона долара.

През ноември миналата година министърът на финансите на Обединеното кралство Джеръми Хънт обяви удължаване на срока на действие на данъка върху свръхпечалбите за петролните и газовите компании в Обединеното кралство до 2028 г. и увеличение на ставката му от 25 процента на 35 на сто от 1 януари 2023 година.

Припомняме, че през първата половина на септември стана известно, че Европейската комисия ще въведе “солидарни вноски” за компаниите, които получават свръхпечалби от нарастващите цени на енергията. Мярката влезе в сила от 1 декември 2022 година. За дружествата, работещи с енергийни ресурси, е установена вноска върху частта от дохода, която надвишава 20 процента от средната годишна облагаема печалба.

Естествено имаше и реакции срещу тези решения. В края на декември Financial Times съобщи, че базираната в САЩ Exxon Mobil съди Европейския съюз, след като Брюксел наложи данък върху неочакваните печалби на енергийните компании за изкопаеми горива.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст