ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инвестициите в газова инфраструктура са вложение в зелено бъдеще

“Предизвикателствата в енергетиката изискват комплексни и трансгранични решения между правителствата, институциите и частния сектор.” Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов в изказването си по време на 9-ата министерска среща на Консултативния съвет на Южния газов коридор, провеждаща се в Баку, Азербайджан. Според него това е единственият начин да се решат актуалните въпроси, така че да има сигурност и стабилност на енергийните източници.

“България работи активно със съседните държави за постигане на стабилност и диверсификация на доставките на газ”, подчертава министър Христов. В тази връзка той посочи усилията на българското служебно правителство за навременното пускане в експлоатация на интерконектора с Гърция, старта на строителството на новата газова връзка със Сърбия, която трябва да е готова до края на годината, както и подписаното преди месец споразумение с турската държавна компания Боташ за ползване на техните терминали за втечнен газ.

“Тези проекти са от полза не само за България, но и за доставките на газ в целия ни регион”, коментира Христов. Той припомни и за представения пред Европейската комисия проект за солидарност за надграждане на съществуващата инфраструктура на България, Румъния, Унгария и Словакия, чиято цел е да удвои капацитета за пренос на газ от Азербайджан и LNG от Гърция и Турция до Югоизточна и Централна Европа.

“Имаме ясна цел за декарбонизация за 2030-2050 година. Знаем какви са ни целите и как да ги постигнем, като това трябва да се случи чрез плавен преход. Ето защо газът като преходно гориво трябва да се ползва с приоритет, заедно с ядрената енергетика, спрямо произведената енергия от полезни изкопаеми”, допълва Христов. По думите му технологиите за изграждане на газопреносна инфраструктура дават възможност в бъдеще тя да бъде преобразувана за пренос на зелен водород. “Всичките проекти, свързани с LNG терминали, в които се включихме и развиваме в Гърция, всичките подобрения в газовата инфраструктура и в изграждането на нови газопроводи са инвестиция в нашето зелено бъдеще и в стабилността на целия регион. Както и моите колеги споменаха, енергийната сигурност означава и национална, и регионална сигурност”, пояснява енергийният министър. Според него ще се достигне това ниво на глобалното сътрудничество, което е необходимо, за да се решат предизвикателствата в енергетиката.

Форумът в Баку бе открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев и от еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон.

Tpaнcaдpиaтичecĸият гaзoпpoвoд (ТАР) e пocлeдният eтaп oт т.нap. Южeн гaзoв ĸopидop зa тpaнcпopтиpaнe нa гaз oт Цeнтpaлнa Aзия дo Зaпaднa Eвpoпa. Той е и ĸpaйъгълeн ĸaмъĸ нa пoлитиĸaтa нa Eвpoпeйcĸия cъюз в oблacттa нa eнepгийнaтa cигypнocт.

Проектът е четвъртата голяма ос за доставки на газ за Европейския съюз заедно със Северния коридор от Норвегия, Източния от Русия и Средиземноморския от Африка. Основната му цел е да се подобри сигурността на доставките. Южният газов коридор е директна връзка между газовия пазар на ЕС и едни от най-големите находища на газ в света, тези на Каспийско море.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст