Напусна ни Пако Рабан – моделиерът визионер

Пако Рабан беше визионер в много отношения и остави уникален отпечатък в света на модата. Това са първите коментари след кончината на прочутия френски моделиер, който почина в Портсал, в Бретан. В началото на XXI век името му бе преди всичко синоним на уникални парфюми и стряскащи прогнози за бъдещето на модата. В същото време неговият смел избор на материали, начинът му на работа, авангардната му визия и творческата му свобода повлияха на цяло едно поколение дизайнери.

Пако Рабан е роден на 18 февруари 1934 г. в Пасая, в Баската автономна област.

Истинското му име е Франсиско Рабанеда и Куерво. Той се потапя в света на моделиерството много рано, благодарение на майка си, която работи за обявения за испански крал на модата – Кристобал Баленсиага.

След смъртта на баща му – офицер на крал Алфонсо XIII, застрелян от франкистите, майка му бяга от Испания с четирите си деца. Те пресичат Пиренеите пеша и след като пристигат във Франция, намират убежище в Бретан, близо до град Морле. Пако Рабан се изгражда като личност, повлиян както от прагматизма на майка си, убедена социалистка, така и от баба си, която е ревностна католичка.

Първата си модна колекция Пако Рабан представя в Париж през 1966 г., като в нея използва за тоалетите си метал, пластмаса и хартия.

Роклите му са носени от филмови звезди от ранга на Одри Хепбърн. Днес марката Paco Rabanne принадлежи на испанската модна къща Puig, след като през 1999 г. Пако Рабан официално обяви, че се пенсионира.

„Като изтъкната личност от света на модата, той имаше смела, революционна и провокативна визия, която въплъщаваше чрез уникалната си естетика“, написа по повод кончината му председателят на борда на директорите на Puig Марк Пуиг.

Пако Рабан е обичан от манекенките си и клиентките си заради вижданията си за жената:

„В работата си винаги съм искал да предам идеята за жената, която е свободна и капризна – която никога не е обект, а има пълен контрол над финансите си и знае как да бъде независима.

Жената на утрешния ден ще бъде успешна, съблазнителна и безспорно превъзхождаща мъжа. Именно за тази жена измислям дрехите си.

Мога да опровергая всеки, който твърди, че създава шапки, палта или рокли, каквито не сме виждали никога досега. Единствената нова граница, която остава в модата, е намирането на нови материали,“ твърдеше Пако Рабан.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст