ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нов свеж ресурс от 1.2 млрд. лв. за бизнеса ни чрез Фонда на фондовете

До дни предстои Фондът на фондовете да сключи споразумение с Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ за нов, свеж ресурс от близо 1,2 млрд. лв., който трябва да стигне до българския бизнес. Това съобщи на среща с представителите на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Пред работодателските организации той поясни, че по новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) с бюджет близо 3 млрд. лв. чрез споразумението ще се насочи ресурс от около 1,2 млрд. лв. към Фонда на фондовете, за да стигне до българските предприемачи и компании. „Общо 45% от бюджета е за дялови инструменти, а оперативното споразумение между министерството и Фонда на фондовете ще е факт до дни“, подчерта Пулев.

Отделно, по новата програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 (ПНИИДИТ) с бюджет малко над 2 млрд. лв., също е заделен ресурс от около 120 млн. лв. за Фонда за технологичен трансфер, който ще се фокусира върху стимулирането на родните фирми.

„Осигурихме базовия ресурс за Фонда на фондовете, предстоят пазарните консултации“, посочи Пулев. Той припомни, че на 2 август, при сформирането на служебния кабинет, България е имала 0 договорени лева по 0 европейски програми, а пет месеца по-късно, в рамките на мандата, България вече има договорени 10 от 10 възможни европейски програми за 20 млрд. лв., които българският бизнес, университети и предприемачи могат да ползват до 2027 година.

По думите на Пулев, е постигната много добра координация със заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов и с министъра на енергетиката Росен Христов, с които се обсъжда управлението и на Декарбонизационния фонд в контекста на изградената инфраструктура и опит в структурирането на финансови инструменти на Фонда на фондовете.

Работодателите определиха като положителен напредъка на страната по Водородната стратегия, която пряко касае Министерството на иновациите и растежа, като изразиха надежда за запазване на високите темпове.

„Отваряме първата половина на февруари дългоочакваната процедура за бизнеса – за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия с бюджет 200 млн. лева. По нея се очаква да кандидатстват хиляди български компании с оглед на високия интерес на фирмите до момента“, посочи още министър Пулев, като припомни, че по първата и втората процедури по Плана за възстановяване и устойчивост – „Технологична модернизация“ и „ИКТ и киберсигурност“ – са подадени общо над 10 200 проекта.

При планирането на процедурата за ВЕИ преди идването на служебния кабинет са били заложени едва 20 млн. лв. бюджет, а след това екипът на вицепремиера Пеканов е увеличил бюджета на 200 млн. лева. „Има договореност за още усилия в тази посока“, стана ясно още от думите му.

Работодателските организации поставиха въпроса за преразглеждане на определяния като нереалистичен проект за батерии от Плана за възстановяване и устойчивост и потърсиха съдействието на министър Пулев за създаване на координационен механизъм между отделните органи и ведомства за големите проекти по Плана. По думите на министъра, такава координация Министерството на иновациите и растежа вече е инициирала за големи инвестиционни проекти и работи в интензивна връзка с Министерството на електронното управление и Министерството на образованието и науката по новата за България научна програма, която осигурява над 2 млрд. лв. за връзката наука-бизнес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст