ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев възложи на кабинета най-първо борбата с обедняването

Румен Радев

“Основните приоритети трябва да бъдат насочени за гарантиране на покупателната способност на българските граждани, борба с обедняването, подкрепата за най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и агресивно привличане на чуждестранни инвестиции.”

Тези задачи постави президентът Румен Радев преди заклеването на новия състав на служебния кабинет начело с министър-председателя Гълъб Донев.

Президентът посочи, че друг основен приоритет на служебното правителство е подготовката на честни и прозрачни избори, която обаче се усложнява на фона на новите промени в Изборния закон.

“Но аз вярвам, че ще направите всичко необходимо и гласът на българските граждани няма да бъде изкривен”, добави президентът.

Като важна задача той набеляза укрепването на сигурността, като посочи, че очаква работата по проектите за модернизация, която е била изоставена с години да продължи да се развива със същите темпове от последно време.

Президентът обяви, че очаква още по-голямо укрепване на охраната на границата във взаимодействие с Европейската комисия, борба с престъпността, финансовите престъпления, беззаконието по пътищата, наркоразпространението.

“Очаквам и да продължите усилията си за укрепване на държавността – съдебната реформа и борбата с корупцията, въпреки абдикацията на парламента по тези теми или невъзможността, или нежеланието да вземе необходимите решения, внесени от вас.

Очаквам взетото решение за изграждане на Националната детска болница да продължи да се развива с необходимия темп, както и подготовката на проекта за Спешна медицинска помощ по въздух.

В резултат на инициираните дипломатически усилия на всички нива България получи пълна подкрепа на европейските институции и дата за присъединяване към Шенгенското пространство. Ето защо очаквам да продължите постигнатите успехи в европейската интеграция. Очаквам да укрепите и лидерската роля, която България си извоюва в региона чрез иновативни идеи и проекти, водещи до укрепване на сигурността, повишената свързаност и взаимното доверие. Това е ролята и мястото на България, които ни се полагат” , подчерта президентът.

Той поясни, че в борбата с кризата министрите не трябва да забравят, че носителят на бъдещия прогрес на нацията са децата, без значение кой е на власт. Ето защо тяхна ежедневна задача е именно физическото и духовното развитие на младите хора – в чувство на национална общност и преданост към България.

“Вие, във всички ваши ведомства, като отчитате цялата специфика на вашата работа, трябва да работите изключително и най-много за хората и за българските граждани”, категоричен бе Румен Радев.

След това президентът посочи, че очаква върху главите на министрите да се стоварят всички тежести на кризата, но ги похвали, че с денонощната си работа, със законите, които са внесли, с явяването си на безкрайните изслушвания в парламента, са доказали, че имат характер не само да преодоляват предизвикателствата, но и да взимат отговорни решения за бъдещето.

“Липсата на решения днес означава упадък и застой в бъдещето. Безпрецедентната динамика на глобалните икономически и политически процеси не означава, че България трябва да бъде обречена на безвремие, докато чакаме редовно правителство. Заради това очаквам решенията, които взимате, да бъдат преди всичко в интерес на българските граждани, да водят до нашето достойно европейско бъдеще и да предлагат добра основа, върху което следващото редовно правителство да стъпи и да продължи с летящ старт”, отбеляза президентът.

След това той обяви указа си – № 27 от 3 февруари 2023 г. за назначаването на новия състав на служебния кабинет и изброи имената на министрите в него. Стигайки до името на новия министър на културата, Румен Радев отбеляза, че Найден Тодоров – директорът на Софийската филхармония – е познат, както у нас, така и на световните музикални сцени със своя професионализъм, талант и отдаденост на българската култура.

След това изрази своята благодарност към проф. Велислав Минеков – досегашният служебен министър на културата, като посочи, че той се раздал докрай за справянето с проблемите в културата и за нейното развитие и отстояване както в страната, така и в чужбина.

Накрая президентът предупреди министрите, че има вероятност отделните участници в предстоящата предизборна кампания да се опитат ежедневно да ги провокират, като оправдават с тях собствените си провали или се опитват да си приписват техните успехи.

“Искам най-отговорно да ви призова да запазите самообладание и да отстоявате истината, да запазите личното си достойнство. Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях”, прикани президентът министрите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст