ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

СОС иска обяснение за незаконната сеч до къпалня „Мария Луиза“

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поиска от районния кмет на “Средец” Трайчо Трайков, който е издал разрешението за премахване на дървета в Борисовата градина, както и от целия съвет на директорите на дружеството – собственик на имота, да се явят на заседанието на Столичния общински съвет на 9 февруари, за да дадат обяснения за действията си по незаконната сеч до къпалнята „Мария Луиза“.

„Настоявам да получим от тях отговори за причините за издаденото от кмета Трайков разрешение за премахване на дървета, за контрола, който той и неговите служители са упражнили, както и стореното от представители на компанията-собственик на терена. Това нагло погазване на закона и то в парка, който е символ на София, няма да остане без последици и без наказания,“ заяви Георгиев.

В своя профил във “Фейсбук” Трайчо Трайков обяснява, че от дружеството-собственик на къпалнята „Мария Луиза“ са поискали разрешение за премахване на 11 дървета. Трайков изразява възмущение, че къпалнята не е общинска. 

По думите му след искането експертите от района са отишли и са изготвили оценка – пет напълно изсъхнали бора и шест от други видове (круша, череша, ясен), които били саморасли в подпорна стена и в бетонови стъпала в зоната на плувните басейни. 

Трайков твърди, че в разрешенията, които издава и които важат за две години, е предвиден задължителен уведомителен срок от 48 часа преди началото на премахването. Принципно, след като е информиран районният експерт – еколог винаги отива на обекта в посочения ден и час и следи за изпълнението – маркира дърветата за премахване, следвайки разрешението. 

Трайков обяснява и че за да се извози отрязаната растителност, следва да се маркират отрязаните дървета и да се издаде превозен билет за дървесината, който важи за 12 часа от момента на издаването. Освен това с цел контрол е задължително да бъдат направени снимки на натоварената дървесина. В противен случай, системата не разпечатва превозен билет.

Трайков посочва, че в конкретния случай, уведомление, че дърветата по разрешението ще бъдат премахнати на 01.02.2023г. не е постъпвало. Самият той научил за случилото се от сигнали на граждани, за което им благодари. Трайков допълни, че веднага е разпоредил експерти от района да се свържат с Паркове и градини и Зелена система и да отидат на място. При проверката се е установило, че вече са премахнати повече от разрешения брой дървета, като в същото време някои от включените в разрешението още си стоят.

Кметът обяснява, че за допуснатите нарушения са били съставени протоколи и актове от съответните общински структури, с максимално предвидената санкция от 50 хил лева. Също така през два часа минавал патрул на общинска полиция, а представители на район Средец и ОП Паркове и градини са били там и през нощта. 

“За мен нарушението е още по-сериозно, тъй като се вижда, че се разчиства терен за бъдещи строителни дейности, за каквито към момента няма разрешение. Има издадена от главния архитект на СО виза за проектиране, за която информирах преди няколко месеца (в нея беше записано, че не подлежи на съобщаване, тъй като лицата, които имат интерес, са само тези, които са поискали визата). В района нямаме никаква информация за развитие впоследствие. И тогава заявих и сега потвърждавам, че абсолютно всяко действие по темата трябва да бъде публично, прозрачно и законосъобразно. Каквито тези действия не бяха по нито една точка,“ категоричен е Трайков и призовава къпалнята отново да стане общинска.

Шефът на градския парламент Георги Георгиев е поканил и кмета на София Йорданка Фандъкова да даде информация за всички действия, които тя е предприела веднага след сигнала за извършената сеч, подаден от директора на предприятието, отговарящо за парковете. Той настоява тя да запознае общинските съветници със съставения акт на дружеството, извършило незаконната сеч, както и с подробности за установените нарушения на терен и организацията на патрулите на Общинска полиция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст