ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Блинкън порица Китай заради неговия шпионски балон

китайски шпионск балон за наблюдение

Джо Байдън е съгласен, че държавният секретар на САЩ трябва да отложи своето пътуване до Китай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече действията на Китай по отношение на неговия шпионски балон, открит над САЩ, “безотговорни и неприемливи”, предаде ДПА.

Блинкън каза, че в телефонен разговор с директора на Централната комисия по външни работи на Китай Ван И той е заявил, че присъствието на летателния апарат във въздушното пространство на страната е явно нарушение на суверенитета на САЩ и явно нарушение на международното право. Той е добавил, че светът очаква от САЩ и Китай да управляват отговорно отношенията си, САЩ правят това и очакват същото от Китай.

“САЩ ще продължат да поддържат отворени линии за комуникация с Китай, включително за справяне с този продължаващ инцидент”, каза Блинкън. Основният приоритет на Вашингтон е да отстрани балона от въздушното си пространство, каза още държавният секретар на САЩ, без да уточни как трябва да стане това.

Блинкън, чието посещение в Китай беше отменено поради навлизането на балона във въздушното пространство на САЩ, заяви, че иска да посети Пекин веднага щом условията позволят това. Обаче поведението на Китай в навечерието на посещението е било “в ущърб на дискусиите по същество, които бяхме готови да проведем”, добави той.

Междувременно китайското министерство на външните работи заяви, че полетът на китайски “аеростат” над САЩ представлява форсмажорно произшествие, и обвини американските политици и медии, че се възползват от ситуацията, за да дискредитират Китай, предаде Ройтерс. “Китай винаги е спазвал стриктно международното право и е зачитал суверенитета и териториалната цялост на всички държави”, се казва в изявление на министерството.

Китай заяви, че “аеростатът”, който лети над Съединените щати, е предназначен за граждански, метеорологични и други научни цели, и изрази съжаление, че той е навлязъл в американското въздушно пространство, предаде Ройтерс.

“Аеростатът е от Китай, той е граждански, използва се за метеорологични и други научни изследвания. Заради силните ветрове и ограничените възможности да бъде контролиран, (той) се е отклонил от предвидения курс”, пише в изявлението.

Президентът Джо Байдън е съгласен, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън трябва да отложи своето пътуване до Китай след откриването на китайския шпионски балон на голяма височина над страната, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви пред репортери на борда на “Еър форс уан” (Air Force One), че президентът е бил информиран за балона във вторник. Тя каза, че сред Байдън и неговите съветници е имало консенсус, че Блинкън не бива  пътува в този момент.

Междувременно Пентагонът съобщи, че китайският шпионски балон се е придвижил на изток и се намира над централната част на страната, и че САЩ отхвърлят твърденията на Китай, че балонът не се използва за наблюдение, предаде Асошиейтед прес.

Прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър отказа да предостави подробности за това къде точно се намира балонът и дали повторно се обмисля той да бъде свален. Официални представители заявиха, че военните са изключили този вариант поради потенциални рискове за хората на земята.  Райдър каза, че балонът се е намирал на височина около 18 000 метра, бил е маневрен и е променил курса си. Генералът добави, че в момента балонът не представлява заплаха.

Посещението на Блинкън ще се състои по друго време, веднага щом обстоятелствата го позволят, заяви високопоставен служител от Държавния департамент, цитиран от ДПА. Вашингтон също така каза, че е взел под внимание, че Китай е изразил съжаление, “но присъствието на този балон в нашето въздушно пространство е явно нарушение на нашия суверенитет, както и на международното право”. 

Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка, съобщи Пентагонът, след като ден по-рано първият такъв апарат беше засечен в небето на САЩ.

“Знаем за съобщения за балон, летящ над Латинска Америка. Смятаме, че това е поредният китайски шпионски балон”, заяви говорителят на Пентагона генерал Патрик Райдър, без да уточнява точните координати на балона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст