ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Демерджиев почете Гоце Делчев, но хора от България не бяха допуснати

иван демерджиев гоце делчев

Сн. БНТ

Отношението между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на които сме свидетели, заяви вицепремиерът и вътрешен министър

“Не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими и отношението между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на които сме свидетели”, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република България Иван Демерджиев, след като с българската делегация положи венец на гроба на Гоце Делчев в църквата “Св. Спас” в Скопие.

По думите на Демерджиев има информация,  че много български граждани са били възпрепятствани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев.

Министър Демерджиев и цялата българска делегация пристигнаха в църквата в определения от властите час 13.30 местно време, но въпреки очакванията заедно с делегацията да бъдат и пристигналите от България граждани, идващи да почетат 151-вия рожден ден на Гоце Делчев, това не се случи. 

„Взаимното уважение, което ние декларираме към народа на Северна Македония и уверенията, които получихме, че това ще се случи, предполага точно това –  да се даде възможност на всички да дойдат и да почетат паметта на Гоце Делчев”, каза Демерджиев.

Пред огромна група медии Демерджиев заяви, че има информация, че много български граждани са били възпрепятствани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев. А причината за забавянето на автомобилите с българска регистрация, според информацията, която е получил от своя колега в Северна Македония Оливер Спасовски, е била токов удар на ГКПП с България. 

“Взаимното уважение, което ние декларираме към народа на Северна Македония, и уверенията, които получихме, че това ще се случи, предполага точно това – да се даде възможност на всички да дойдат и да почетат паметта на Гоце Делчев”, каза Демерджиев.

По думите му информацията, която е получил, е, че причината за забавянето на автомобилите с българска регистрация е токов удар на граничните пунктове с България. “За да няма такива проблеми в бъдеще съм разпоредил незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник от българското МВР на точно тези три ГКПП”, заяви още Демерджиев.

Той е предложил на македонския си колега Оливер Спасовски да поднесат заедно цветя на гроба на Гоце Делчев, но Спасовски отказал. Надявам се при следващото честване това да се случи, уточни Демерджиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст