ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Демерджиев и 150 българи са в Скопие за честването на Гоце Делчев

гробът гроб на гоце делчев скопие

Столицата Скопие буквално е обрамчена с полиция, в небето през 5 минути летят и хеликоптери

Около 100-150 български граждани се очаква да пристигнат в Скопие, за да отбележат годишнината от рождението на Гоце Делчев, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред български медии в Скопие. Той очаква обещанията на властите тук, че безпрепятствено ще бъдат допуснати желаещите да дойдат в Скопие български граждани, да бъдат изпълнени. 

В българската делегация, която ще поднесе цветя на гроба на Делчев в църквата “Св. Спас”, са още министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и зам. министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов.

Има данни за спрени български граждани, не знам до колко са системни. В края на деня ще имам информация и до колко са основателни мотивите за това, каза в отговор на въпрос на БТА министър Демерджиев.  Има списък с имена на български граждани, които няма да бъдат допускани, но той не е голям, уточни Демерджиев и отново посочи, че по-пълна информация за създадената организация за пропускането на българските граждани на границата и в каква степен тя отговаря на поетите ангажименти от страна на властите в Северна Македония ще има в края на деня. 

Демерджиев смята да изчака онези българи, които искат да положат цветя на гроба на Гоце Делчев, за да може заедно с тях да почете годишната от рождението на Делчев.

Гоце Делчев е личност, която принадлежи на историята и не може почитта към такава личност да се изразява с насилие. Почитта се изразява с уважение. Насилието руши мостове и ако искаме да бъдем част от Европа, трябва да градим, не да рушим, подчерта Демерджиев и призова политиците да не се поддават на провокации.

При засилени мерки за сигурност днес в Скопие ще бъде отбелязана 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев. Делегациите ще поднесат цветя на гроба на Гоце Делчев, който се намира в двора на църквата „Св. Спас” в Скопие.

От страна на властите в Република Северна Македония цветя ще положи президентът Стево Пендаровски, а правителствена част от делегацията ще бъде водена от премиера Димитър Ковачевски, като в нея са включени още първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и отношенията между общностите, Артан Груби, министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска.

Властите в Северна Македония увериха, че са взети всички мерки обявените делегации, които искат да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, да могат да го направят в мирна и спокойна обстановка, че няма да бъдат допуснати инциденти, но и “обиди към македонския народ и държава или поведение, което да смущава чувствата на македонските граждани”.

Засилено е полицейското присъствие около църквата “Свети Спас” в Скопие, където са положени тленните останки на революционера, съобщи БНР.

Още от граничните пунктове между България и Северна Македония чак до столицата Скопие има засилено полицейско присъствие. Това са полицейски патрули, които по всяко време и по конкретни причини могат да спрат автомобилите и да направят проверка на документите.

Столицата Скопие буквално е обрамчена с полиция, в небето през пет минути летят и хеликоптери.

Изключителните мерки за сигурност се предприемат заради информацията и опасността да се стигне до напрежение и директни сблъсъци между хората от Република Северна Македония, които ще дойдат да се поклонят на гроба на Гоце Делчев, и българите, които са тръгнали от България, за да отидат в църквата “Свети Спас”.

Мероприятията за честване на годишнината започват около 11 ч. българско време. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст