ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Енел” удължава срока на разговорите за продажба на румънския си бизнес

Италианското енергийно дружество “Енел” е удължило до края на февруари ексклузивния период за преговори с гръцката “Пъблик пауър корпорейшън” (ППК) за потенциалната продажба на румънското си поделение. Гърците подписаха през декември 2022-а ексклузивно споразумение с Енел” за придобиване на целия акционерен дял на италианците в Румъния. Двете страни “ще информират пазара, ако стигнат до обвързващ договор за трансакцията”, написа в уебсайта си на 4 февруари италианската компания.

Съобщението се появява в момент когато “Енел” са бори да разтовари растящото си дългово бреме и е част от усилията на италианското държавно енергийното дружество да продаде активи за 21 млрд. щ. долара – намерение, което обяви още през ноември 2022-а. Освен от Румъния компанията ще се оттегли и от Аржентина и Перу, като идеята е тези продажби да приключат до края на 2023-а.

Италианците планират също да акцентират върху прехода към по-чиста енергия и да инвестират около 37 млрд. евро през идните три години в шестте си ключови пазари в Европа и Северна и Южна Америка: Италия, Испания, Съединените щати, Бразилия, Чили и Колумбия.

Дълговете на “Енел” скочиха до 69 млрд. евро към края на третото тримесечие на 2022-а и целта на мениджърите му е ги редуцира до 51-52 млрд. долара до края на 2023-а. Задачата е доста непосилна и предизвикателна предвид трите тежки години за енергийния сектор: първо – колебанията в потреблението заради пандемията, а след това – и на цените заради войната в Украйна. По оценка на главния изпълнителен директор на енергийното дружество Франческо Стараче, интегрираните групи, осъществяващи цяла поредица от дейности – от производството на енергия до разпространението и продажбата – са много по-устойчиви и подготвени за подобни шокове, поради което се налага да се изградят такива интегрирани и здави позиции в посочените по-горе шет държави. 67-годишният Стараче, който ръсоводи “Енел” от 2014-а и чийто мандат изтича през тази година, посочва също, че би желал да запази поста си.

Италианското дружество е сред най-големите групи за зелена енергия в света и планира да прекрати напълно отделянето на въглеродни емисии до 2040-а като замени купувания природен газ със собствени възобновяеми енергийни източници. Намеренията са доста амбициозни и сложни заради по-високите цени на подновените дългосрочни газови контракти на компанията и блокираните 10 млрд. евро от фирмените ликвидни средства в депозити за гарантиране на търговията на енергийни производни.

“Енел” работи упорито по разширяване на централата си от слънчеви панели в Сицилия и посочва, че оценява изпълнението на подобен проект и в Съединените щати. Енергийното дружество обеща в края на миналата година да плаща на акционерите си годишни дивиденти по 0.43 евро за периода 2023-2025-а вместо изплатените по 0.40 евро през 2022-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст