ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Васил Велев: Средната минимална заплата е далеч над 850 лева

васил велев

Минималната заплата не трябва да се пипа до края на годината, защото и сега е над 850, заяви председателят на АИКБ Васил Велев

“Средната минимална заплата е далеч над 850 лева, тъй като към определената основна заплата се прибавят доплащания за прослужено време и други такива.” Това заяви пред NOVA председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него минималната заплата не трябва да се пипа до края на годината, “защото и сега е над 850”. “Към 780 лв. се добавят 12% средно за прослужено време. 8-10% е нарастването на доходите в частния сектор за 2023 г.”, посочи той.

По думите му съотношението минимална заплата към БВП на глава от населението е най-високо. “За да живеем по-добре, трябва да работим по-добре. 16% е средният ръст на разходите за труд за третото тримесечие на 2022 г. Той е най-висок в Европейския съюз, въпреки че базата е най-ниска. Решението за индексация на минималната заплата противоречи на директивата. Работодателските организации у нас ще оспорват пред Еврокомисията и Международната асоциация на труда. Искаме да стигнем до промяна на това решение”, изтъкна Велев. И допълни, че в някои сектори средната заплата ще бъде по-малка от минималната, определена административно.

Председателят на АИКБ счита, че компенсациите за тока всъщност са връщането на надвзетото. “Имаме покана за среща с финансовия министър и премиера в сряда и четвъртък. Имаме добър диалог с правителството. Не е време да се приемат бюджети”, отбеляза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст