Представят възможностите на канадския бизнес за инвестиции у нас

Никола Стоянов и посланика на на Канада

Предстои организирането у нас на форум, на който да бъдат представени възможностите пред канадския бизнес за инвестиции и съвместна дейност с български компании. Това бе договорено по време на среща между служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Канада в България Аник Гуле.

За последните пет години двустранната търговия със стоки между Европейския съюз и Канада достигна стойност от 60 млрд. евро, като увеличението за периода е с над 30%, стана ясно по време на срещата. Стокообменът между България и Канада за първите 11 месеца на миналата година възлиза на близо 218 млн. щ.д. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че между двете държави има много голям потенциал за развитие на двустранното сътрудничество. Обсъдени бяха общи инициативи в областта на зелена енергия, аутомотив, информационни и комуникационни технологии, машиностроене, добивна индустрия.

Сред дискутираните теми беше и дуалното обучение. “В момента разработваме програма и държавните предприятия като стъпка за насърчаване на обучението чрез работа“, информира Никола Стоянов. Посланик Гуле отбеляза, че канадски компании могат да споделят опит в сферата.

Икономическият министър акцентира на възможностите за общи инициативи и насърчаване на инвестициите между двете държави. “Един от приоритетите ни е промяна в начина на управление на индустриалните паркове у нас и използването им като инструмент за устойчиво развитие на регионите“, каза той. В тази връзка Стоянов отправи покана към представители на канадски компании да се запознаят на място с възможностите, които предлагат индустриалните паркове в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст