Криптоборсата FTX поиска американски политици да върнат 93 млн. щ.д. дарения

долари

Основателят на борсата за криптовалути FTX, Сам Банкман-Фрид, изпрати поверителни писма до американски политици, изискващи да върнат 93 милиона долара дарения до края на февруари, съобщи Coindesk.

Според него всеки трети член на настоящия Конгрес на САЩ е получил средства от крипто борсата за предизборната кампания по време на междинните избори в САЩ през ноември 2022 година.

Това са вноски от 93 милиона долара, направени от основателя и други ръководители на FTX от март 2020 г. до ноември миналата година.

По-рано прокурорът на южния окръг на щата Ню Йорк Деймиън Уилямс обвини Банкман-Фрид в незаконни финансови дарения на политици. „Всички тези мръсни пари, откраднати от сметки на клиенти, бяха използвани за закупуване на влияние и в двете партии – Демократическата и Републиканската“, посочва Уилямс.

Според Bloomberg, тези дарения може да са най-голямата инжекция на незаконни средства в политиката на САЩ през последното десетилетие.

В началото на ноември миналата година FTX обяви, че е подала молба за банкрут и нейният ръководител Банкман-Фрид е подал оставка. През декември пък Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, регулаторът на пазара на ценни книжа, обвини Банкман-Фрид в измама на инвеститори. Агенцията твърди, че крипто борсата е получила 1.8 милиарда долара от тях, а след това тези средства са прехвърлени на частния хедж фонд Alameda Research.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст