Немски инвеститор само проучва възможностите за соларни паркове у нас

соларен парк

Profine Energy, съвместно дружество между немските компании Wirth Gruppe и Profine Group, наскоро изрази своето намерение да инвестира в изграждането на фотоволтаичен парк на язовир „Огоста“, в близост до Монтана.

Към момента преговорите са на етап единствено и само проучвания, които да покажат дали такъв проект въобще е възможен, обявиха от ръководството на компанията. Проведени са срещи с представители на българското правителство, предстоят и срещи с местната управа.

„Смятаме, че България е изключително добро място за инвестиции. Към този момент единствено проучваме възможностите за инвестиции от техническа и икономическа гледна точка. И нищо повече! Тепърва предстои да вземем решение дали да участваме в търг, ако такъв бъде обявен и при какви условия. Всичко обаче зависи и от възможностите този проект да бъде реализиран. Това, което можем да гарантираме е, че нашата първа грижа ще е опазването на природата, флората и фауната в язовира и около него“, сподели д-р Петър Мрозик, собственик и изпълнителен директор на Profine Group.

Според него, проектът е изключително комплексен и ще се използват най-съвременни технологии. Това ще изисква определено ноу-хау и опит, което ще доведе до значителен трансфер на знания от немските инженери. Реализацията на този проект би била от огромна полза за България. „Соларният парк ще изисква и осъществяването на промишлено производство на място. Затова се предвижда строителство на завод в областта, който да произвежда компоненти за соларния парк, а също така и да обучава кадри за неговата поддръжка, ако разбира се проектът бъде осъществен“, отбелязват от компанията.

Това би бил най-мащабният фотоволтаичен парк от този тип в Европа и определено ще бъде огромен успех и възможност за община Монтана, Северозападна България и страната ни като цяло. Той би превърнал града и страната в енергиен център. За България този проект е от стратегическо значение и ще укрепи енергийната независимост на страната и нейната национална сигурност. От компанията смятат, че това също ще помогне на България да изпълни задълженията си към Европейския съюз по отношение на зеления преход. Освен това може да популяризира Монтана и Северозападна България сред други немски и международни инвеститори.

От компанията подчертават, че всеки проект, който Profine Energy развива в България и другаде по света, винаги отговаря на всички местни и европейски разпоредби и следва добрите практики от най-напредналите икономики в света.

„Profine Energy е ангажирана с опазването на околната среда и е 100 процента устойчива. Проектът ще опазва и защитава местообитанията, флората и фауната в околността. Опитът в Холандия и Германия показва, че плаващите фотоволтаични системи всъщност защитават рибата и дивата природа и предотвратяват изпарението на водата“, коментира Маркус Вирт, експерт в областта на фотоволтаичните паркове и изпълнителен директор на Profine Energy.

Profine Energy е независима компания, която работи и си сътрудничи с различни правителства и държавни институции. Проектът има пълната подкрепа на федералното правителство на Германия чрез посолството на страната в София.

Wirth Gruppe инвестира и управлява портфейл от недвижими имоти, възобновяеми енергийни източници и стратегически проекти.

Profine Group е един от най-големите производители на PVC профили в света във фабрики на три континента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст