Прокуратурата даде заден по делото срещу президентския човек Пламен Узунов

Пламен Узунов

Разследването срещу секретаря на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков е прекратено. За това съобщи Софийската градска прокуратура, според която от събраните доказателства следва, че деянията на двамата не съставляват престъпления.

Както е известно, Узунов и Бобоков бяха обвинени за участие в престъпен сговор и престъпления по служба. Делото беше образувано на 18 юни 2020 година. “В хода на разследването бяха събирани и проверявани доказателства за това дали за времето от месец ноември 2019 г. до края на месец януари 2020 г. в Русе и София е сговорено с едно или повече лица да бъдат извършвани в страната или чужбина престъпления по чл. 304б от Наказателния кодекс, чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта”, припомнят от прокуратурата.

От прокуратурата съобщиха още, че продължава разследването срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима други – Ирена Христова, Васил Коцев, Николай Миховски. Шестимата са обвинени за участие в престъпна група, извършила престъпление по служба, лъжливо документиране, опасно управление на отпадъци и незаконен превоз, както и избягване плащането на данъци.

От Софийската градска прокуратура уточниха, че Апелативният съд в София е върнал това дело на държавното обвинение заради процесуални нарушения. Предстои прецизиране на обвиненията и тяхното предявяване на обвиняемите, след това – отново внасяне на делото в съда и насрочване на разпоредително заседание.

По делото бяха разпитани над 200 свидетели, назначени бяха множество експертизи. Обвинителният акт на Специализираната прокуратура бе внесен в Специализирания наказателен съд на 8 февруари 2021 г. Съдът насрочи разпоредително заседание, но същото бе отлагано многократно поради неявяване на един от обвиняемите по здравословни причини.

На 9 декември 2021 г. делото бе върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. На 8 април 2022 г. отново бе внесен обвинителен акт за разглеждане, съдебното дело обаче така и не започна до закриването на специализираното правосъдие. Впоследствие бе прието за разглеждане по компетентност от Софийския градски съд, който даде ход на делото на 15 ноември м.г. Защитата обаче е обжалвала пред горната инстанция, Апелативният съд е приел доводите за нарушения в обвинителния акт и е върнал делото на прокуратурата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст