Л. Костов: Политиката по доходите трябва да е първа точка на бъдещото правителство

Любослав Костов

“Надявам се искането ни за промяна по отношение на политиката по доходите да има успех, доколкото приетият в Кодекса на труда текст за това МРЗ да бъде 50% от средната е стъпка в правилната посока. Има какво да се доработва в този текст в контекста на европейската директива за адекватни минимални заплати”.

Това каза пред БНР Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на Конфедерацията. 

И допълни, че политика по доходите трябва да има описана в точка първа на бъдещата програма на което и да е правителство. 

“Всяка седмица някъде светва червената лампичка и все повече ни става ясно – това, че не се внесе бюджет за тази година беше голяма грешка”. 

Костов припомни думите на президента Румен Радев при назначаването на новия служебен кабинет – акцент трябва да бъде борбата с бедността.  

“Неравенствата са рекордно високи”, отбеляза той.

По думите му Бюджет 2023 е готов и е въпрос на тристранен диалог да бъде изготвена рамка на основните фискални и макроикономически параметри, която още в първия ден на новия парламент да бъде внесена. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST