Радев: България няма да търпи насилие над македонските българи и над своите граждани

Президентът Румен Радев разговаря с Християн Пендиков.

Президентът Румен Радев се срещна с Християн Пендиков

Българската държава няма да търпи насилие над българите в Република Северна Македония и над своите граждани и ще използва всички национални и международни инструменти за защита на техните права. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция с Християн Пендиков, който бе нападнат в град Охрид заради открито отстояваната си българска идентичност. България е информирала своите международни партньори за поредната антибългарска кампания в Република Северна Македония, която ескалира през последните дни. 

“Институциите в РСМ трябва да докажат с дела, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия омраза към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието срещу македонските българи и български граждани, като виновните за тях бъдат разкрити и ефективно наказани, подчерта държавният глава”, цитиран от своя прессекретариат.

Отношението на РСМ към престъпленията от омраза срещу македонските българи е от ключово значение не само за двустранните отношения, но и за европейската перспектива на страната, посочи още президентът. Румен Радев заяви, че България ще следи за действията на институциите в РСМ за гарантиране на живота и здравето на своите граждани, които въпреки системните репресии, продължават да отстояват своята българска национална идентичност.

“Вписването на българите в конституцията на РСМ е залог за нейната европейска перспектива, както и реалното ангажиране на институциите с изкореняването на езика на омразата към България и българите и изпълнение на двустранния договор за добросъседство”, посочи още държавният глава.

Президентът Румен Радев поздрави майката на Христиан Пендиков за това, че е отгледала достоен син, а Христиан – за смелостта му да отстоява българското си име. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST