С какви екипи и с каква техника България помогна на Турция след серията от земетресения?

земетресение

Благодарение на президента Румен Радев и кмета на София Йорданка Фандъкова екипите са били мобилизирани за по-малко от 2 часа

Техниката, която България притежава и е изпратила в Турция е по европейски стандарт“. Това обясни Красимир Димитров, директор на дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община в ефира на Нова телевизия. По думите му страната ни разполага с уреди за търсене и спасяване с камери, къртачи, флексове и модерно, добро осветление.

Красимир Димитров обясни, че мобилизацията е била бърза, благодарение на обаждането и бързата координация на президента Румен Радев и кметът на София Йорданка Фандъкова, които са наредили до 2 часа и половина да бъде организиран екип за търсене и спасяване, който да тръгне към “Летище София”.

От екипа на Красимир Димитров тръгват 15 души, които се оказват и първите пристигнали на терен, спасители от държава в Европейския съюз. След тях на мястото пристигат и екипи от Румъния и Унгария.

Директорът на “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община обясни, че организацията в Турция вече е добра и изрази надежда да бъдат намерени възможно най-много оцелели. България е изпратила и автомобили за издирване. “Два автомобила високо проходими – единият е алпийски автомобил с алпийско оборудване за търсене и спасяване с алпийски методи. Вторият автомобил е аварийно-спасителен с цялата техника и едно ремарке, което ни е в готовност при земетресения с цялата налична техника. То е на тип контейнер“, поясни Димитров.

Той обясни и как протича самото претърсване: “Първата крачка – това, което няма да видите по репортажите, е да се изчисти изцяло периметърът от хора, изключване на всички мобилни телефони и всичко, което има звук. След това започва претърсването само с уреди за търсене под развалини и камери. Започва активно и след това масивно претърсване един до друг, за да се чуе дали има звук от някъде. Тези уреди, които търсят хората, са чувствителни. Те търсят сърдечна дейност, дишане. След това вече като се открие, се слага едно флагче, че има място, където се чуват звуци или че има хора, и тогава вече започват действията по откопаване и вдигане на елементите безопасно, така че да се извадят пострадалите“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст