В Турция се надпреварват с времето и студа да търсят оцелели

земетресение турция

Сн. АП

Според последните официални данни загиналите са над 4300 в Турция и Сирия

Надпреварата с времето и със студа продължи цяла нощ в Турция и съседна Сирия за издирване на оцелели изпод развалините на рухналите от силните земетресения сгради в двете страни, обобщава Франс прес.

Според последните официални данни загиналите са над 4300 в Турция и Сирия. В Турция те са 2921, а в Сирия – над 1440. В Турция, според последните данни ранените са 15 834, в Сирия ранените са съответно 2100 в районите под бунтовнически контрол и 1431 в районите под контрол на сирийските власти.

Спасителните операции протичат при валежи от сняг или проливен дъжд. В тях участват хиляди спасители, подпомагани и от екипи, пристигали вече от чужбина.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че призивът на Турция за помощ е бил чут от 45 страни, които са предложили съдействие. Сирия също отправи призив за помощ, но засега той бе чут основно от Русия. Израел също съобщи, че откликва на сирийската молба за помощ, предадена й чрез трета страна. Иран също каза, че ще съдейства. ООН обяви, че подкрепа ще окажат екипите му на място, а 3000 доброволци на “Белите каски” също участват в издирвателните операции в Сирия.

Вчера бяха регистрирани най-малко 185 вторични труса след двете силни земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5. Силен вторичен трус имаше и тази сутрин в 6,13 ч. местно време. Той беше с магнитуд 5,5 и епицентърът беше на 9 километра от Гьолбашъ, в Южна Турция.

България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение в Турция, заяви посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български журналисти в град Адана, Южна Турция.

Той посочи, че в късния следобед (вчера) са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от аварийната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета.

Посланик Чолаков каза, че в момента Адана е един от градовете (в Южна Турция – бел ред.) с най-малко разрушения, като в населеното място има единайсет разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените са около 850.

Първите екипи – общо 19 души, моментално след пристигането си заминаха за обектите, в момента се работи на два обекта в района на Адана. Най-големите разрушения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, изтъкна Чолаков.

В Искендерун все още има безследно изчезнал сънародник, като спасителните работи продължават и все още с него не е установена връзка. Той е български гражданин с двойно гражданство, каза посланикът, като добави, че към този момент няма информация за други пострадали български граждани.

Той посочи, че атмосферата в Турция вчера е била драматична, като хората са уплашени и тъжни, но същевременно имат пълно доверие на властите си.

В Адана разрушенията са малко на брой, но доста сериозни по своя обем, каза посланик Чолаков, като добави, че българските спасителни екипи са работили на два обекта и днес продължават.

Румънските спасители пристигнаха в турската провинция Хатай, близо до град Антакия. Те започнаха изграждането на база за операции, съобщиха за БТА от Департамента за извънредни ситуации. 

Успоредно с това, рано тази сутрин, екип от офицер и двама подофицери с две кучета извършиха разузнавателна мисия на терен заедно с екип от Турция в жилищен район, пострадал от земетресението.

Румънските спасители са в постоянен контакт с турските власти. Представителите на турската Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) са пряко отговорни за определянето на зоната на действие и намеса на подкрепящите екипи от други държави.

Екипът от Румъния наброява 60 души и включва специализиран персонал за търсене и спасяване (RO-USAR), лекари и асистенти от Мобилната спешна служба за реанимация и персонал със специално обучени кучета. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст