Навлизането на 5G вдигна с 21% цената на най-търсения смартфон

смартфон

Като цяло се е повишило и търсенето на смартфони, а броят на заявленията в тази категория е с 15 на сто по-голям в сравнение с 2021 година. Според експертите на компанията, ръстът на цената на най-търсения смартфон и на броя на заявките се обясняват с три основни фактора. На първо място е все по-бързото развитие на 5G мрежите и по-голямата необходимост от постоянен високоскоростен достъп до интернет. Затова много хора, които досега са ползвали по-стари модели смартфони, ги заменят с по-модерни. Друга причина за ръста на цените са затрудненията при линиите за доставка на различни компоненти. На трето място са инфлационните процеси от миналата година.

Новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ отчита и все по-широкото навлизане в България на световната тенденция на развитие на „интернет на нещата“ и възможността хората да имат достъп до множество услуги през различни устройства, което също е свързано с проникването на 5G мрежите. Като хора, отворени към новите технологии, българите искат да се възползват от тази тенденция. И все по-често купуват носими устройства, които им позволяват да извършват безконтактни разплащания, да контролират уреди в дома през приложения, да разговарят без смартфонът им да е наблизо, да се грижат за здравето си като следят сърдечния си ритъм и качеството на съня и така нататък. Именно благодарение на повишения интерес към такива устройства за първи път в класацията влязоха смартчасовниците. Най-търсеният модел е на цена 700-750 лева. Тези продукти сега са на девета позиция, но очакванията са, че постепенно ще се изкачват нагоре.

Високите цени на природния газ и на парното отопление са причината за повишаване на търсенето – с една трета, на климатици на изплащане, както и до ръст на средната цена с една четвърт през 2022 година в сравнение с 2021-а. Така най-търсеният модел може да се намери на средна цена от 1300-1350 лв., докато година по-рано беше 950-1000 лева. Т.е. българите са станали по-практични и все по-често избират модерни инверторни, и дори последно поколение хиперинверторни климатици за отопление на домовете си, тъй като те са изключително ефективни и осигуряват комфорт срещу нисък разход на електричество.

Въпреки инфлацията и очакванията за икономическа рецесия, през миналата година броят на заявките за стоки на изплащане е нараснал с 10.3 на сто в сравнение с 2021-а. С 16.5 процента се е увеличила и средната сума на заявленията за финансиране на покупката на стоки от десетте най-търсени категории в класацията. Според експертите на „БНП Париба Лични Финанси, България“ това повишение се обяснява, от една страна, с промяната на потребителските нагласи след пандемията и очакването на хората, че ще могат да обслужват редовно кредитите си. Вторият фактор е желанието на българите, които имат спестявания, да ги запазят, Затова те предпочитат да закупят нужните им стоки с потребителски кредит. Това им позволява да планират добре семейния си бюджет и в същото време да разполагат с ресурс за непредвидени разходи.

Класацията „Топ 10 на изплащане“ се изготвя от 2009 година от „БНП Париба Лични Финанси“ и дава ясна картина на потребителското търсене въз основа на заявки за потребителски кредит за покупка на стоки на изплащане.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст