Следващият парламент трябва да приеме законови промени срещу домашното насилие

домашно насилие

Българска платформа към Европейско женско лоби (БПЕЖЛ) излезе с Отворено писмо до ръководствата на политическите партии, гласували против Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие в 48-ото Народно събрание.

То е изпратено и персонално до всички депутати, присъствали на заседанието в края на януари, включително и до тези от тях, гласували „против“.

Формален повод за писмото е поредното убийство на жена (този път – във Враца), но несвършеното от разпуснатия вече парламент оставя остър законов дефицит, за който говорят немалко време от различни неправителствени организации (НПО).

„Убийството ни провокира да поискаме отговорност от тези депутати. Сред неприетите текстове е за създаване на регистър на извършителите на домашно насилие, координационен механизъм за колаборация между различните институции и НПО – отбеляза пред Радио София Илиана Балабанова, председател на БПЕЖЛ. – В една трета от територията на България няма кризисни центрове за преживели насилие, не са приети програми за преодоляване на агресивното поведение на извършителите.“

Според неофициалната статистика (от НПО), всяка трета жена в България е била жертва на домашно насилие. 95% от убитите жени у нас са убити от мъже и 44% от тях – от настоящ или бивш партньор. 

Данните, публикувани през ноември 2022 г. от Националния статистически институт, показват:

  • 11.9% от жените в България са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни, без значение кой е извършителят и каква е връзката помежду им.
  • 20.5% са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор. Включват се психическо, сексуално и физическо насилие (в т.ч. заплаха)
  • 36.3% или всяка трета жена на възраст 18 – 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор. Фактът, че младите жени са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор е особено тревожен
  • 9.5% или почти всяка десета жена е преживяла физическо или сексуално насилие от лица в домакинството
  • 12.2% от жените са преживели сексуален тормоз на работното място от мъж, с когото са в професионални взаимоотношения
  • 28% са преживяли физическо или емоционално насилие в детството си от един от двамата родители;

По думите на председателя на БПЕЖЛ, въпреки сега действащия закон, неправителствените организации са единствените, които предоставят някаква подкрепа и настояват българските политици да поемат отговорност, да приемат подготвените промени.

Балабанова допълни, че и днес има новина свързана млада жена, убита от нейния 35-годишен съпруг.

Този случай дава повод за следващо писмо до политиците и партиите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст