Стига чупки в кръста, време е да ударим по масата!

Българските власти продължават да се държат като щипана мома, след изцепките на комшиите ни по време на честването на годишнината на българския революционер Гоце Делчев в Скопие миналата седмица. Както е известно тогава десетки българи бяха спрени на границата и не бяха допуснати на честването. Други пък изядоха здрав пердах от македонските граничари МВР и след фарс в съда в Крива паланка бяха глобени за неподчинение. Всичко това се случи в подозрителната липса на каквато и да е подкрепа от страна на официалните български власти.

И докато нашенци близаха рани след боя на границата, македонският президент Стево Пендаровски гръмко обяви, че РСМ се е държала по време на събитието като една сериозна европейска държава.

“Смятам обаче, че оценката за 4 февруари е еднозначна и от наша страна като държава ние напълно издържахме изпита и показахме как трябва да се държи една сериозна европейска държава, като зачита правата на хората да отдадат почит към великия македонски революционер и същевременно да се изолират всички, които идват с лоши намерения, т.е. идват с намерение да провокират и създават безредици”, каза по повод събитията около честването Пендаровски. И призова всеки българи, получи отказ за влизане в Северна Македония с цел отдаване на почит пред гроба на Гоце Делчев, да се яви и предостави доказателства.

На същите събития държавата ни реагира като срамежлив пубертет. Показателни са думите на външния министър Николай Милков по повод събитията на 4 февруари по отбелязване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев, които той определи като “нова ниска точка в отношенията между София и Скопие”. “Планираме по отношение на консулските въпроси, правната помощ, да направим едни консултации с тях, на които да изложим нашите претенции, тъй като те не ни уведомиха за арести на български граждани. Длъжни са да го направят по един куп международни конвенции”, заяви днес Милков на пресконференция.

Явно Милков се е пренатегнал, след предупрежденията от ЕС България и РСМ да намалят напрежението между двете държави. И вместо да извести Брюксел за действията на “сериозната европейска държава” Северна Македония, ще прави консултации с македонците, та да им изложи претенциите на нашата страна. Тоест – отново ще се разиграе сценка как битият се жали на глухия.

Чест прави единствено на вътрешния министър Иван Демерджиев, който изрази готовност да включи РСМ към българската електропреносна мрежа, само и само да има ток на граничните пунктове. Така че, ако се зададе някакво поредно честване там, белким няма проблем с пропускането на българите.

Демерджиев очевидно е взел насериозно президента на “сериозната европейска държава” Пендаровски и реагира подобаващо на думите му. МВР напредва със събирането на информация за българите, които не бяха допуснати да почетат паметта на Гоце Делчев, съобщи днес вътрешният министър. “Нека да видим как ще се реагира на тази информация. Ние имаме данни от “Гранична полиция”. Всички хора, които не успяха да преминат и бяха върнати след часове чакане, ние сме ги идентифицирали, знаем кои са. Става въпрос за около 200 човека. Така че ще търсим обяснение защо това се случи”, заяви вътрешният ни министър.

Да търсим обяснение от РСМ обаче ще бъде поредната грешка. Очевидно в ЕС нямат хабер за същността на спора ни с комшиите за общата ни история и това сякаш вдъхновява РСМ да се държи така, все едно България иска да влезе в общото европейско семейство и да спазва принципите на общността, а не Северна Македония. И няма каквито и да е знаци, че ще промени поведението си.

Ето защо вместо да се консултираме с тях и да търсим обяснение, най-добре е да изпратим всички доказателства, събрани от МВР за случилото се на 4 февруари в ЕК. Нека там си дадат сметка за случващото се, защото не става въпрос за история, а за настояще. И какви надежди за общо бъдеще, ако настоящето е такова?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст