При покупка от топлата витрина в магазините получаваме задължителна такса “кутийка”

Магазин Карфур

Дори да не искаме да ни сложат храната в пластмасова кутия, пак сме длъжни да платим такса

От 1 януари 2023 г. са в сила нови правила за опаковките в ЕС, според които пластмасовите кутии за еднократна употреба трябва да се таксуват задължително отделно от закупените артикули.

От Сдружение за модерна търговия, което обединява 13 от големите търговски вериги, заявиха, че спазват правилата и са избрали възможно най-ниската цена от 20 стотинки.

В касовата бележка пластмасовата кутия се появява като самостоятелен артикул. Тя се таксува дори когато клиентът я е отказал и е взел съответния продукт в своя опаковка или в пликче.

Това е нелоялна търговска практика, посочват от платформата “Ние, потребителите”. И напомнят, че от следващата година пластмасовите опаковки вече са забранени, затова вероятно търговците се опитват да изчистят залежали количества.

От специално поставени табели в търговските обекти става ясно, че задължителното начисляване на 20 ст. за опаковка е по нова Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

Търговците твърдят, че Наредбата въвежда нови правила, които забраняват ястията от топлите витрини и насипните продукти да се поставят в донесени от клиента съдове за многократна употреба. Не става ясно обаче, защо ако продуктите се поставят в безплатните найлонови торбички, на касата се таксува пластмасовата кутийка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст