Ще има ежедневен контрол на доставките заради високите цени

“Правителството въвежда ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките – от производителя до щандовете в магазините“. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев след проведената в Министерския съвет среща, на която заедно с министри и представители на различни институции е извършен анализ на ценообразуването на хранителните стоки. Той посочи, че е установена разлика между цените от производителя, през търговеца, до щанда в магазина. “И то разлики от 20% до 30% и повече”, добави още премиерът. 

Няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и честни търговски практики. Ще покажем нелоялните търговски практики, за да са наясно потребителите“, подчерта той.

Министър-председателят обясни, че ще бъдат безкомпромисни в контрола и ще обединят усилията си, за да покажат движението на всяка една стока. “През Агенция “Митници”, през НАП, през логистичната верига на доставките, през прилаганите търговски практики”, категоричен бе Донев.

По думите му, контролът ще бъде ежедневен. “Гражданите могат да бъдат спокойни, че ще имат достъп до информация”.

На въпрос какви мерки по-точно ще се предприемат, премиерът Донев заяви, че има проблем във веригата от търговеца на едро до търговеца на дребно.

Готови сме с предложения за усъвършенстване на законодателството. Ние нямаме закон за търговия на храни. Ще направим и дадем законово определение за нелоялна търговска практика, както в другите държави, така че, когато се прави контрол на цените, да се разбере дали има нелоялна практика. Няма да толерираме и няма да допускаме неоснователно повишение на цените в цялата търговска верига“, поясни още премиерът.

Гълъб Донев посъветва гражданите, които забелязват нередности да се обръщат към Комисията за защита на потребителите. “Мислим да направим и информативен сайт за гражданите, в който да се включват с информация и търговските вериги“, каза още той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST